Vrijwilligers

informatie over vrijwilligerwerk

Informatie voor vrijwilligers

Ben jij vrijwilliger of wil je dat worden? Op deze pagina vind je informatie voor vrijwilligers. Over waar je vrijwilligerswerk kunt vinden, wat we met de Vrijwilligersacademie voor je kunnen betekenen, over vrijwilligersvergoedingen en welke rechten en plichten je hebt als vrijwilliger. Mis je nog specifieke informatie? Tip ons dan even, dan voegen we dit toe.

Overzicht vrijwilligerswerk

Misschien doe je al vrijwilligerswerk of overweeg je om vrijwilligerswerk te gaan doen. Veel mensen doen vrijwilligerswerk, omdat ze het gewoon heel leuk vinden om te doen en er energie van krijgen. Vrijwilligerswerk kan op veel verschillende manieren. Van af en toe een uurtje tot wekelijks een vast dagdeel. Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Neem direct een kijkje bij alle vacatures in ons overzicht met vrijwilligerswerk in de gemeente Epe.

Vergoedingen

Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten vergoedingen: een onkostenvergoeding of vrijwilligersvergoeding. Bij een onkostenvergoeding worden daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed. Denk hierbij aan reiskosten, papier of inktpatronen. Een vrijwilligersvergoeding is een vast bedrag per uur of dagdeel. Dit staat los van de werkelijk gemaakte kosten. Aan deze vergoeding zitten verschillende regels gebonden.

Vrijwilligersvergoeding (per 01-01-2024):

Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Epe heeft een verzekering afgesloten voor alle vrijwilligers die actief zijn in de gemeente Epe of bij een organisatie uit de gemeente Epe. Deze vrijwilligers zijn daarmee automatisch verzekerd. Uitzondering zijn vrijwilligers bij de brandweer of politie.

Wanneer je schade hebt als vrijwilliger kun je dit door middel van een schadeformulier indienen. Meer informatie over deze verzekering vind je op de website van de gemeente Epe.

Vrijwilligersacademie

Wanneer je al als vrijwilliger actief bent, kun je deelnemen aan de workshops, trainingen en informatiebijeenkomsten van de Vrijwilligersacademie Noord-Oost Veluwe. Zo krijg je de kans om jezelf en je talenten verder te ontwikkelen. Bekijk hier het aanbod. Regelmatig voegen we hier nieuwe workshops toe.