Wim van ’t Einde genomineerd als vrijwilliger van het jaar

Dit is het derde interview in het kader van de serie Vrijwilligers van de Maand. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe wordt bekend gemaakt wie tot de Vrijwilliger van het Jaar 2023 is gekozen.

Wim zet vrijwilligers in hun kracht

Als er in de gemeente Epe, en met name in het dorp Vaassen, een bovenmodaal evenement moet worden georganiseerd wijzen de vingers al snel in één richting: in die van Wim van ’t Einde. Hij is de man van de ideeën die bovendien groepen vrijwilligers om hem heen enthousiasmeert en in hun kracht weet te zetten. Daarvan zijn vele voorbeelden voorradig.

Zit het in de genen?

“We hadden het thuis niet breed. Een groot, gastvrij gezin, waar iedereen aan tafel kon schuiven. Dan deden wij het met ietsje minder. Eerlijk gezegd zat ik in mijn jeugd ook hele avonden voor de buis, Op enig moment vroeg ik me af wat ik daar van op stak?

Toen ben ik gaan studeren en heb mijn horizon verbreed. Daarbij heb ik de keuze gemaakt voor verbreding in combinatie met diepgang.”

Dorpskerk

Iedereen kent Wim van zijn grote bemoeienis met de Dorpskerk. Hij redigeerde het jongerenblad Visnet, was jeugdouderling, is kerkrentmeester maar vooral de man achter de vele renovaties zoals momenteel de realisering van een nieuw kerkelijk centrum.

Hij heeft een vlotte pen waarmee hij niet alleen de Dorpskerk een dienst bewijst. Artikelen op diverse spraakmakende websites brengen hem in contact met grootheden in het bedrijfsleven.

Geschiedenis

Hij interesseert zich bovenmatig voor geschiedenis. Was de grote man achter een expositie van het Doorgeefluik Epe in het kader van de Tweede Wereldoorlog, werkt mee aan Ambt Epe en gaf handen en voeten aan  bevrijdingsmagazines.

Maar zijn interesses reiken ver. Hij liet Koppel-Swoe erin delen op het vlak van het welzijnswerk, is nauw betrokken bij een archeologisch project van de gemeente Epe.

Hij is duidelijk de man van het glas half vol, die geen uitdaging uit de weg gaat. Het bleek onder meer met een actie van Omroep Gelderland, waarbij dorpen de uitdaging kregen om iets te organiseren waar zoveel mogelijk mensen op af kwamen. Hij bedacht een gratis loterij voor kinderen, maakte bedrijven en particulieren warm voor het fourneren van een enorm prijzenpakket. “Tegen de 1.500 kinderen van basisscholen en in hun kielzog (groot)ouders meldden zich in De Rank. Ze gingen met tassen vol spullen naar huis Iemand die het moest tellen kreeg er de blaren van op zijn duim. Die zei te hopen dat nooit meer iemand zoiets zou uitdenken. We wonnen er 2.500 euro mee die is besteed aan het vervangen van het dak van de kerk. Wanneer je daarmee bemoeienis hebt kom je als het ware automatisch met de hele maatschappij in aanraking.”

Momenteel houdt hij zich bezig met de ontstaansgeschiedenis van de Dorpskerk, die tot nu toe aan Brunhold wordt gelieerd en op circa het jaar 800 is ingeschat. Van ’t Einde komt op gerede gronden meer in de richting van Brunhilde en op (begin) zevende eeuw. De monnik Brunhold en de Dorpskerk lijken niet de geschikte combinatie.

Mindset

Zijn grootste kracht ligt op het terrein van de mindset: het loskoppelen van de faalangst bij mensen om iets nieuws aan te pakken. “Willen is kunnen”, komt hem vlot over de lippen. “Niets maakt me zo blij als het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van iets of iemand. “Ik kan overigens ook best nee zeggen. Mijn inzet is gericht op de zin van dingen. Heel mooi als daar ook het etiket leuk op geplakt kan worden, maar dat hoeft niet samen te gaan. Wanneer echter de zin voor het doen van een inspanning ontbreekt dan begin ik er niet aan.”

Foto en tekst: Dick van der Veen