Vrijwilligerswerk is van grote meerwaarde

“Via EpeDoet! leggen we de contacten tussen vrijwilligers en organisaties, en tussen mensen onderling. Er zijn allerlei manieren waarop mensen elkaar kunnen helpen.”

‘Vrijwilligerswerk is van grote meerwaarde’

Vrijwilligers vormen de smeerolie van de maatschappij. Daarom heeft Koppel-Swoe in Epe 2 jaar geleden het onafhankelijke platform EpeDoet! opgezet, gericht op het stimuleren en coördineren van vrijwilligerswerk in de gemeente Epe. Suzanne Tuinman is namens de welzijnsorganisatie de spin in het web bij EpeDoet! Enthousiast vertelt ze over het grote nut van vrijwilligerswerk. “Iedereen profiteert ervan!”

Henk-Jan Hoekjen spreek met Suzanne Tuinman over het EpeDoet! en binnen enkele zinnen is duidelijk dat bij dit onafhankelijke vrijwilligersplatform de juiste vrouw op de juiste plaats zit. Met groot enthousiasme vertelt Suzanne over het initiatief dat eind 2018 in opdracht van de Gemeente Epe op poten werd gezet met als doel het vrijwilligerswerk in de gemeente beter te structureren en te faciliteren. “Vrijwilligerswerk is erg belangrijk voor de maatschappij”, zegt Suzanne. “En het mooie is dat het mes aan twee kanten snijdt: niet alleen de mensen die geholpen worden door vrijwilligers hebben er wat aan, maar ook de vrijwilligers zélf. Mensen vinden het fijn om andere mensen te helpen. Het is ons doel om dat mogelijk te maken. Want veel mensen willen graag anderen helpen, maar weten niet altijd hoe ze een bijdrage kunnen leveren. Via EpeDoet! leggen we de contacten tussen vrijwilligers en organisaties, en tussen mensen onderling.”

Leuke functie

Suzanne doet het werk voor EpeDoet! vanuit haar functie binnen welzijnsorganisatie Koppel-Swoe. “Ik heb cultureel-maatschappelijke vorming gestudeerd aan Hogeschool Windesheim in Zwolle”, vertelt ze. “Daarna heb ik bij een aantal andere welzijnsorganisaties gewerkt. Ik woon in Oene, dus toen ik eind 2018 de vacature zag voor een baan bij Koppel-Swoe dacht ik: ‘dát is een leuke functie!’.” Suzanne werd aangenomen en werkt sindsdien met hart en ziel aan het opzetten van EpeDoet!.

De afgelopen tweeëneenhalf jaar heeft ze diverse initiatieven opgezet en uitgebouwd. Ze wijst in dit verband onder meer op de website, waar op een heldere manier wordt uitgelegd wat EpeDoet! zoal voor mensen kan betekenen. Bezoek van de overzichtelijke website is een aanrader voor iedereen die op wat voor manier dan ook geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk. “Het bieden van goede informatie is erg belangrijk”, legt Suzanne uit. “Want er heerst bij mensen soms nog een te beperkt idee van wat vrijwilligerswerk precies inhoudt. Vaak wordt er alleen gedacht aan het schenken van thee in een verzorgingshuis. Dat is inderdaad leuk en belangrijk vrijwilligerswerk, maar het is maar een klein deel van wat vrijwilligers kunnen doen. Er is veel meer mogelijk. Wij proberen te laten zien dat vrijwilligerswerk echt heel breed is! Er zijn heel veel verschillende soorten vrijwilligerswerk; en er is altijd wel een mogelijkheid die bij je past qua tijdsinvestering en interesses.”
Suzanne geeft diverse voorbeelden, zoals het zo nu en dan uitlaten van een hond, het doen van boodschappen, of het uitvoeren van praktische klusjes. “Er zijn echt allerlei manieren waarop mensen elkaar kunnen helpen. Veel mensen doen dat erg graag, maar weten niet altijd hoe ze dat moeten aanpakken. Wij kunnen ze daarbij helpen. Mensen kunnen zich melden en samen kijken we dan welk vrijwilligerswerk bij iemand past.”

Mooi initiatief
Epe Doet! kan op diverse manieren gevonden worden. Geïnteresseerden kunnen zich bijvoorbeeld via de website aanmelden, of ze kunnen een mail sturen of bellen met Suzanne. Vervolgens zoekt Suzanne naar een goede ‘match’. Daarbij maakt ze onder meer gebruik van een uitgebreid netwerk. “Wat dat betreft wordt het werk eigenlijk steeds makkelijker”, lacht ze. “Toen ik net begon, moest ik nog allerlei contacten opbouwen. Maar inmiddels beschik ik over een uitgebreid netwerk binnen allerlei organisaties en verenigingen in deze regio en kan ik dus heel snel schakelen. Ik had zojuist nog een mevrouw aan de lijn die graag een bepaald type vrijwilligerswerk zou willen doen. Ik heb haar meteen kunnen koppelen aan een vereniging.”

Eén van de vele organisaties waarmee Suzanne nauw contact onderhoudt is Rotary Epe. Gezamenlijk is er onlangs een mooi initiatief opgezet: ‘Babbelpost’. Er is een speciaal logo ontworpen. Mensen die het leuk vinden een kaartje te ontvangen, kunnen het logo op hun deur of stoep aanbrengen. “Door corona zijn we allemaal meer aan huis gebonden en hebben we minder contact met elkaar”, legt Suzanne uit. “Gezellige post ontvangen vindt iedereen leuk. Daarom hebben we ons project ‘Babbelpost’ genoemd. Vertel hoe je dag is geweest, vertel een leuke anekdote, laat je kind een mooie tekening maken en bezorg deze tijdens je wandeling. Door heel Epe vind je adressen waar inwoners aangegeven hebben het leuk te vinden om post te ontvangen.”

Babbelpost is maar één van de vele bijzondere initiatieven van EpeDoet!. Onlangs nog reikte de organisatie de prijs ‘Vrijwilliger van het Jaar’ uit (gewonnen door Rianne Beumer) en Suzanne vertelt verder over bijvoorbeeld de vrijwilligersmarkt die EpeDoet! wil gaan opzetten en over Vrijwilligersacademie Noord Oost Veluwe. “Dit is een samenwerking tussen de vrijwilligersplatforms uit Hattem en Heerde en EpeDoet! Samen organiseren we gratis workshops voor vrijwilligers in de drie gemeentes. Via leuke workshops worden mensen ingelicht over de vele aspecten van vrijwilligerswerk.” De samenwerking met de platforms uit Heerde en Hattem is erg belangrijk, benadrukt Suzanne. “We zijn allemaal met hetzelfde bezig: we willen vraag en aanbod van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk koppelen. Want vrijwilligerswerk, bij organisaties, verenigingen én bij mensen thuis, is maatschappelijk van grote meerwaarde.”

Bron: Artikel uit Veluwe Actief-Krant februari 2021 door Henk-Jan Hoekjen