Vrijwilligersprijzen: interview voorzitter

Lia de Waard koestert vrijwilligerswerk

De organisatie van de Vrijwilligers- en de Jo Postprijs heeft met wethouder Lia de Waard-Oudesluijs een bevlogen voorzitter binnengehaald. Ze was zelf van kinds af aan bij het vrijwilligerswerk betrokken, zowel kerkelijk als maatschappelijk. Het werd haar van huis uit meegegeven.

Het omzien naar de ander draagt ze ook met zich mee door haar achtergrond in de zorg. Lia begon haar carrière als ziekenverzorgende, werd leidinggevend verpleegkundige, heeft vele jaren ervaring met het werken op de Intensive care en studeerde aansluitend gezondheidswetenschappen.

“Toen een vacature in het college ontstond voor een wethouder met vooral ervaring in de zorg voelde ik me aangesproken”, geeft ze aan. In de eerste periode was haar portefeuille voornamelijk zorg gerelateerd. Ze werkte toen voor zeventig procent bij de gemeente en voor dertig procent als regiomanager. Nu, in haar tweede termijn is ze full time wethouder en is ze ook aanspreekpunt voor welzijn en cultuur.

Daarmee is het lastiger voor haar om vrijwilligerswerk te doen. “Als wethouder kan ik me niet binden aan één partij, waar ik vanuit mijn werk ook mee te maken heb.”

Corona

In coronatijd zag ze dat het virus als een lopend vuurtje om zich heen sloeg. Met haar grote ervaring op de intensive care nam ze contact op met het afdelingshoofd van haar oude team om te informeren of ze iets zou kunnen betekenen. Nou en of!

“Ik had ruime ervaring met ernstig zieken, maar niet met zoveel ernstig zieken binnen een korte periode.”

Vasthouden

In coronatijd heeft ze genomineerden voor de vrijwilligersprijs thuis bezocht. Ze hoopt dat de uitreiking van de prijs voor vrijwilliger van het jaar begin januari weer zoals altijd tijdens de nieuwjaarsreceptie kan plaatsvinden.

“Het is prachtig om te ervaren dat er in deze gemeente zoveel inwoners op uiteenlopende wijze de handen uit de mouwen steken, van religie via sport en cultuur tot vluchtelingenwerk.

We sluiten nu de 21ste editie van de Vrijwilliger van het Jaar af. Dit fenomeen moeten we overeind houden. Als gemeente willen we daar graag ons steentje aan bijdragen.”