Fred Rijckenberg: genomineerd als vrijwilliger van het jaar

Fred brengt verenigingsleven in beeld

VAASSEN – Fred Rijckenberg is inmiddels een bekende voor het verenigingsleven. In de hele gemeente Epe, maar speciaal in Vaassen. Gewapend met camera en video apparatuur verleent hij zijn gewaardeerde diensten aan een grote hoeveelheid clubs om ze letterlijk en figuurlijk in beeld te brengen. Ook bij de gemeente Epe is hij geen onbekende.

Daarvoor steekt hij zijn tijd onder meer in een project dat gehandicapte sporters een platform biedt. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de jury van de Vrijwilligersprijs van diverse kanten de vraag kreeg om hem eens flink in het zonnetje te zetten. Grote indruk maakt het vooral ook dat hij ondanks gezondheidsproblemen de meeste vrije tijd blijft steken in hulp aan anderen.

Hobbymatig

Bij voetbalvereniging VIOS en korfbalvereniging Regio 72 en sinds kort ook de speeltuinvereniging in Vaassen is hij kind aan huis om zijn fototoestel te richten op teams en organisaties die een steuntje in de rug nodig hebben. Je kunt er de dansgroep MDC aan toevoegen en een reeks instanties waar hij zich incidenteel voor inzet.

Fred zet zijn hart open voor gehandicaptensport. Eens per maand zoomt hij in op een vereniging. In clubbladen kom je regelmatig de door hem geleverde illustraties tegen. Het geheel voor niets niemendal gemaakt, zoals het een echte vrijwilliger voor ogen staat. Dat hij daarmee nogal wat onkosten maakt doet hij met schouder op halen af. “Iedere hobby kost geld. Als je dan ervaart hoe dat vooral in coronatijd op prijs wordt gesteld is dat voor mij de mooist denkbare beloning.”

WK Volleybal

Een speciaal project voor hem is het WK Volleybal. “De gemeente Epe ontfermt zich over 4 de vrouwen van Kenia die samen met Nederland in één poule zijn ingedeeld. In de aanloop er naartoe vinden diverse activiteiten plaats waarbij ik met foto’s en video opnames mijn bijdragen kan leveren.”

Hij hecht er een journaaltje aan vast, om met zijn woorden te spreken.

In de nationale sportweek is hij op vele fronten actief in de gemeente Epe. In de sfeer van de buurtsportcoaches duikt hij ook overal in de gemeente Epe op.

“Mijn agenda zit vol. Vooral in het monteren zit veel tijd. Je ziet dan een product onder je handen groeien”, zegt Fred, die maar moeilijk iets kan weigeren. Zoals de hulp aan de ondernemersvereniging in Vaassen die ook weer opbrabbelt na een paar moeizame jaren door corona. Dan maar weer de camera gericht op Pasen in Vaassen.

Tekst en foto door: Dick van der Veen