Rianne Beumer vrijwilliger van het jaar 2020!

Rianne Beumer Vrijwilliger van het Jaar
Michael Schuurman en Roelfien Bakker winnen 2e en 3e prijs

EPE – Rianne Beumer uit Emst is verkozen tot Vrijwilliger van het jaar 2020. Ze versloeg in een nek aan nek race Epenaar Michael Schuurman. Roelfien Bakker uit Vaassen eindigde kort daarachter op de derde plek.

Prijswinnaars online gefeliciteerd

Wethouder Jan Aalbers heeft de winnaars afgelopen week met hun prijs gefeliciteerd. Hij deed dat via Skype en telefonisch. De bijbehorende beeldjes, oorkondes en bloemen zijn coronaproof bij de winnaars thuisbezorgd.

Veel activiteiten 

Rianne Beumer zet(te) zich onder meer in voor het Formulierenteam van Koppel-Swoe, de Goede Herderkerk in Epe, dorpshuis De Hezebrink in Emst en de voetbalvereniging Oene. Michael Schuurman verricht onder meer vrijwilligerswerk bij Stichting De Passerel, die zich inzet voor mensen met een beperking. Ook deelt hij regelmatig met anderen eigen ervaringen over leven met een beperking. Roelfien Bakker werd in het zonnetje gezet vanwege haar inzet als taalmaatje in de bibliotheek, bij Bloemfontein en voor de wijkvereniging Heggerenk.

Improviseren

De Vrijwilligersprijzen konden dit jaar niet op de gebruikelijke manier worden uitgereikt. Want de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis werd vanwege het coronavirus geschrapt. Ook het plan voor een fysieke uitreiking later in januari kon niet doorgaan. Dit vanwege een verlenging van de lockdown-termijn. Het was gelukkig wel mogelijk om acht genomineerden te interviewen voor de Gemeentewijzer in het weekblad Veluws Nieuws.

Andere genomineerden

Op een gedeelde vierde plaats eindigden Arno Berghorst (Oene), Jan van Werven (Vaassen), Jos van den Berg (Epe), Jopie van Zuuk (Epe) en Herman Reurink (Epe). Zij krijgen als blijk van waardering voor hun belangeloze inzet een bos bloemen thuisbezorgd.

Sinds 2001

De Vrijwilligersprijs werd in 2001 ingesteld door Koppel-Swoe en Persburo Dick van der Veen. De Vrijwilligersprijs werd gekoppeld aan de Jo Postprijs, die daarvoor al werd uitgereikt. De acht genomineerde vrijwilligers nomineren sindsdien op hun beurt een vrijwilligersorganisatie voor de Jo Postprijs. Deze prijs, bestaande uit een vaste prijs en een fraai kunstwerk van De Veluwse Bron als wisseltrofee, kon vanwege corona niet worden uitgereikt.

Nieuwe juryvoorzitter

De jury werd twintig jaar lang voorgezeten door een oud-burgemeester van Epe: eerst Henk Beuke en daarna Leo Eland. De andere juryleden – afkomstig uit de dorpen Epe, Vaassen, Emst en Oene – worden voor een tijdelijke periode benoemd. Wethouder Jan Aalbers is dit jaar juryvoorzitter geworden.

Namen doorspelen

In februari of maart start een nieuwe interviewserie met vrijwilligers. Wie iemand uit de gemeente Epe kent die veel vrijwilligerswerk doet kan zijn of haar naam doorspelen aan persburo.veen@planet.nl. De jury zal ook dit jaar acht inwoners van de gemeente Epe voor de Vrijwilligersprijs nomineren.