René Broers genomineerd als Vrijwilliger van het Jaar 2023

Dit is de eerste bijdrage in de serie Vrijwilligers van de Maand. De Vrijwilliger van het Jaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe.

René steun en toeverlaat bij Rütli

EPE – Als een ernstige burn out hem op 50-jarige leeftijd buiten het arbeidsproces zet en hij na een tijdje weer opkrabbelt, trekt een advertentie in een krant de aandacht van René Broers. Interakt Contour zoekt een vrijwilliger voor de woonlocatie Rütli aan de Willen Tellstraat.

“Dat is nu achttien jaar geleden en ik ben er nooit meer weggeraakt. Het geeft me grote voldoening om op bescheiden schaal iets te kunnen doen voor de medemens”, geeft hij aan. De kwalificaties die ze hem bij het huis voor meervoudig gehandicapten toedichten liegen er niet om: eerlijk en oprecht, doet wat ie zegt en betrouwbaar.

“Het begon met boodschappen doen. Het breidde zich uit tot bezoek aan de dokter, klussen in de appartementen enzovoort. Op maandag zit ik met mijn vrouw aan tafel bij de gezamenlijke maaltijden.

De bewoners vinden het fijn om te horen wat zich buiten het huis afspeelt en wij genieten van de gesprekken”, zegt René.

Fietstochten

Rütli is de eerste woonlokatie van Interakt Contour, dat nu zo’n twintig huizen heeft die over het hele land verspreid staan. Naast Rütli is dat de Weemekamp: de eerste met 14 en de laatste met 20 appartementen voor mensen met aangeboren en niet aangeboren hersenletsel.

René draagt zijn steentje bij aan de ontspanning. “Onze mensen keken uit naar de Fietsvierdaagse. Daar kwam door een gebrek aan vrijwilligers een eind aan. Ik heb er een alternatief voor ontwikkeld, waarbij Toerclub Veluwe assisteert. Aanvankelijk vier tochten in voor- en najaar; nu geconcentreerd op het voorjaar, wanneer het wat langer licht is.

Een deel van de bewoners fietst zelf mee; bij anderen zorgt de tourclub voor een zogeheten piloot die de duofiets bestuurt. Verzorgingshuizen staan voor die gelegenheid fietsen af.

Tochten van toen tot twaalf kilometer waar reikhalzend naar uit wordt gezien.”

Behulpzaam

René geeft aan dat hij op deze manier wat terug wil doen voor de uitkering die hij ontvangt. “Het verrijkt je leven. Ik kan iedereen aanraden om nieuw in de samenleving of door omstandigheden zonder werk geraakt iets op te pakken. Het best wellicht door lid te worden van een vereniging. Dan kom je in aanraking met meer mensen, heb je contacten en voorkom je eenzaamheid.”

Hij  was voor hij door de burn out werd getroffen lid van atletiekvereniging Cialfo, waar hij zich nu hij niet meer aan sport kan doen inzet als vrijwilliger. Gras maaien, schilderen  en dat soort dingen. Dit jaar was hij ook actief bij Epe On Ice.

In zijn woonomgeving weten ze dat hij stilzwijgend stoepen veegt en hulp verleent bij buren met mobiliteitsproblemen die dat zelf niet meer kunnen.

Hij vindt het niet nodig om er lang bij stil te staan. “Ik heb er de tijd voor toch? Anderen zijn vrijwillig naast een drukke baan. Het brengt mij wellicht meer dan de instellingen/verenigingen waarvoor  ik een handje mag uitsteken.”

René voor de woonlocatie Rütli, het zogenaamde Glazen Huis aan de Willem Tellstraat, waar de voorgevel van het oude pand opzichtig is bewaard.

Tekst & foto: Dick van der Veen