Michael Schuurman genomineerd vrijwilliger van het jaar 2020

Michael gaat niet gebukt onder Wajong

Vrijwilliger voor groot aantal organisaties Epe en Apeldoorn

Michael Schuurman (33) is een bijzondere vrijwilliger. Hij zit als jonggehandicapte met een uitkering (Wajong) niet bij de pakken neer, maar maakt zich al een jaar of vijftien op diverse manieren verdienstelijk voor de gemeenschap. Trots is hij er op dat de stichting De Passerel hem inschakelt bij sollicitatieprocedures, omdat ze het van belang achten dat een cliënt meekijkt. “Ik vind het prachtig dat mijn mening mee wordt gewogen.”

Michael is allerminst te neergeslagen door zijn spraakgebrek. “Ik heb met vriendjes diverse talentenjachten georganiseerd. Mensen moeten me maar nemen zoals ik ben.” Na zijn verhuizing van de Randstad naar Epe neemt eerst Kees Kamphuis van de Tennisvereniging Epe hem onder zijn hoede. Bij de RSG tilt hij aan de organisatie van voorlichtingsavonden, waarbij mensen uit de praktijk hun ervaringen delen met scholieren. ,”Ik heb er de burgemeester ook bij kunnen betrekken”, geeft hij aan.

Het gemis van een vaste baan beklijft. “Ik zou het als een ultieme beloning zien voor mijn vrijwilligerswerk.”

Divers

Dat loopt sterk uiteen. ,,Bij Epopfestival draai ik vooral bardiensten, help ook bij het opbouwen en afbreken. In Apeldoorn is Roots in the Woods de grote broer van Epop. Daar ben ik al zo’n zeven jaar bij betrokken. Ik doe er van alles en nog wat. Meer in de sfeer van de organisatie want met twee linkerhanden kun je het fysieke werk beter aan anderen over laten. In zoverre dat ik achter de bar wel uit de voeten kan.” Dat bewijst hij onder meer ook op Epische avonden. Michael was totdat de stekker er uit ging een onmisbare schakel bij het Halloween-gebeuren in het Eper centrum. ,,Ik denk dat het is gestopt omdat men er een te grote concurrentie in zag voor het Sinterklaasfeest”, geeft hij zijn gedachten prijs.

Michael Schuurman genomineerd vrijwilliger van het jaar 2020

De naam van de Passerel is al gevallen, waar hij op een aantal fronten contacten mee onderhoudt. Onder andere door op De Nijesteen met een maatje een huiskamerconcert te organiseren. ,”We vonden Lenny Kuhr bereid om haar medewerking te verlenen. Je weet wel, de winnares van het Eurovisie Songfestival. Dat werd een geweldige avond kan ik je vertellen.”

Inzet

Michael mag zichzelf dan niet onder het gilde van de handige jongens scharen, hij steekt wel de handen uit de mouwen bij de Paardenvierdaagse. Hij scant er polsbandjes, draait terreindiensten en helpt bij de braderie. Bij de Badminton sjouwt hij wat af als het om de Paasbrodenactie gaat.

Hij is het schoolvoorbeeld van een jongere die zich niet murw laat maken door tegenslagen in het leven, maar het credo huldigt dat je er onder alle omstandigheden iets van kunt maken. Waarbij het hem wel opvalt dat je op zoek naar een baan welwillendheid ontmoet tot het moment dat de portemonnee er aan te pas komt. Die teleurstelling werkt hij weg als vrijwilliger. “Wanneer er organisaties zijn die helemaal stuk lopen met klussen dan mogen ze me bellen”, luidt zijn slotwoord.