Peter houdt pleidooi voor jonge vrijwilligers

Extra bijdrage in serie Vrijwilligers van de Maand

Peter houdt pleidooi voor jonge vrijwilligers

Epenaar Peter Blawit was in 2022 één van de genomineerden voor Vrijwilliger van het Jaar. Hij vindt het spijtig dat nog zo weinig jongeren in navolging van hem door hun omgeving/vereniging/organisatie werden gekandideerd.

“Ik kijk er zelf met veel plezier op terug. Kreeg veel opmerkingen van mensen die aangenaam waren verrast door het feit dat ik naast mijn werk nog zoveel dingen voor de gemeenschap doe. Er zijn meer jonge mensen die zich verdienstelijk maken. Misschien laten mensen zich leiden door getallen. Door senioren die tientallen jaren voor een vereniging actief zijn. Maar waarom is een prestatie van een jeugdig iemand die baanbrekende initiatieven neemt of er op een andere manier uitspringt van mindere betekenis? Ze stoppen er vaak veel energie in.”

Hij denkt dat verantwoordelijke instanties beter gericht verenigingen kunnen aanschrijven met de vraag of ze eens goed om zich heen willen kijken. “Het is goed dat er op de gemeentepagina aandacht aan wordt besteed. Ik weet ook dat daar best op wordt gereageerd. Helaas zijn er veel jongeren die geen krant lezen. Het is aan hun club om hen op het schild te hijsen. Ook bij kleinere verenigingen zitten jonge mensen die hun nek uitsteken. Ze missen de tijd om iedere week wat te doen, maar datgene wát ze doen is veelal van grote waarde.”

Peter zegt dat de nominatie hem veel heeft gedaan. “Je voelt het als een stuk waardering. Dat is misschien bij de Jo Post prijs voor groepen die zich onderscheiden nog wel meer het geval. Het voelt aan als samen met iets nuttigs bezig te zijn. Ik heb zelf de Scouting aanbevolen. De oorkonde die we kregen hangt in alle zalen van ons gebouw. Ik ervaar de Vrijwilligers- en de Jo Postprijs als een waardevol gegeven. Het levert een reële bijdrage aan het stimuleren van inzet voor de maatschappij en de gemeenschap.”

Foto en tekst: Dick van der Veen