Jan Schot genomineerd

Dit is de zesde reportage in de serie Vrijwilligers van de Maand. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe, begin januari 2024, wordt bekend gemaakt wie door de jury als Vrijwilliger van het Jaar is gekozen.

Jan Schot zet senioren in beweging

Het leven van Jan Schot (70) staat in het teken van de sport. Hij beleeft er zelf intens plezier aan, het sleept hem door donkere dagen, maar hij stelt zich ook als doel om anderen er tot op hoge leeftijd van te laten genieten.

Dat doet hij sinds hij als Rotterdammer eind zeventiger jaren van de vorige eeuw naar Epe kwam. Zowel bij de voetbal- als de tennisvereniging Epe maakt hij zich vanaf dat moment verdienstelijk als vrijwilliger op diverse terreinen.

Opvallend bijvoorbeeld is volgens zijn omgeving Schot’s onvermoeibare inzet voor zowel de jeugd als de senioren.

Zo introduceerde hij in navolging van het walking football aangepast sporten voor tennissers. “We komen iedere vrijdagochtend bij elkaar met een groep die nogal wat tachtigers telt.  Het gaat om tennis met aangepaste spelregels. De bal mag twee keer stuiten, we serveren onderhands, dubbele op een single veld en spelen met iets afwijkende ballen. Eerst een warming up en dan lekker een potje spelen met een gemengd gezelschap. Er is veel belangstelling voor. Het blijkt dat wanneer je senioren eenmaal in beweging zet dat hun leven een boost geeft.”

Organiseren

Schot heeft sterke organisatorisch talenten. Hij bestuurt direct of indirect al dik veertig jaar mee bij genoemde verenigingen. Befaamd is datgene wat hij op het vlak van sponsoring voor elkaar krijgt.

“Met vier makkers uit het seniorenvoetbal zetten we potten vol voorjaarsbloemen in de markt. Een van ons werkt op de veiling in Aalsmeer, de lijntjes zijn kort. Liefst zeven stekken in zo’n pot, dat leidt tot overvloedige bloei. We begonnen met 300 stuks; recent brachten we er over de duizend aan de vrouw. Dat doen we kort voor Moederdag. Met de opbrengst heeft de vereniging al heel wat oplossingen voor problemen kunnen vinden.”

Vindingrijk

Doordat hij snel kan schakelen en vlot van de tongriem, is gesneden bleek Jan zowel in het verenigingsleven als meer algemeen in de gemeenschap vaak een reddende engel. Zo lukte het om grote sponsoren, die door omstandigheden losgeslagen werden van een vereniging, weer binnen te halen. Hij is sterk sociaal bewogen: steekt de helpende hand uit, steunt mensen die het moeilijk hebben.

Veertien jaar geleden ontviel hem zijn echtgenote. “Ik heb toen zelf ervaren wat het betekent om vrienden in de sportwereld te hebben. Die slepen je er door. Blijf deelnemen aan het verenigingsleven, blijf bewegen.”

Hij kijkt op zijn horloge wat voor de interviewer een stille wenk is om het gesprek te beëindigen. Schot wil op tijd in een ziekenhuis zijn om daar iemand met aan bak aardbeien te verrassen. En dat doet hij bepaald niet voor het eerst. Daarna hijst hij zich snel in een andere outfit om zich naar de tennisbaan te gaan. Als er plotseling iets te verhapstukken valt is er één telefoonnummer dat bij verenigingen dik omlijst is. “Dan komt er schot in”, geeft deze vrijwilliger blijk van zijn gevoel voor humor.

Bijschrift foto: Jan Schot voelt zich prettig in een bloemrijke omgeving.
Foto & tekst door Dick van der Veen