Guida Verveer genomineerd

Dit is het achtste en laatste interview in de serie Vrijwilliger van de Maand. Op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe, 8 januari 2024, wordt bekend gemaakt wie tot Vrijwilliger van het Jaar is gekozen.

Guida maakt zich sterk voor EHBO

‘Onze aanwezigheid stelt mensen gerust’

Al ruim 20 jaar is Guida Verveer-Fernandes een belangrijke speler in het veld van de EHBO vereniging Epe-Oene. Ze was vijf jaar evenementencoördinator, beheert al geruime tijd de penningen en maakt zich onder meer verdienstelijk voor het onderhoud van materialen.

“Op de basisschool moest ik in het kader van de studiekeuze een lijst met vragen invullen waaruit werd geconcludeerd dat ik geschikt was voor een functie in de verzorging/verpleging. Omdat er niemand in mijn omgeving daar iets mee had en ik economie leuk vond is het zover gekomen dat ik bedrijfseconoom ben geworden.”

Guida voegt eraan toe dat de zorg voor de medemens haar nooit heeft losgelaten. “Op enig moment vroeg een bedrijf in Amsterdam, waar ik toen werkte, om een EHBO’er. Daar heb ik op gereageerd en een uitgebreide cursus gevolgd met inbegrip van onder meer brandbestrijding.

We besloten in 2006 om van Roelofarendsveen naar Gelderland te verhuizen. Het werd Epe omdat mijn man op internet constateerde dat men daar bij de RSG een goed onderwijssysteem had.

Je wilt in een nieuwe omgeving snel thuis raken. Ik stelde vast dat er een plaatselijke EHBO-vereniging was en daarvoor heb ik me aangemeld. Dat heeft me flink geholpen om in Epe thuis te raken.”

Beviel het van meet af aan?

“Dat kun je zo zeggen. De toenmalige voorzitter Henk Veldhoen heeft me wegwijs gemaakt, ik kwam al snel in het bestuur met als speciale taak het coördineren van evenementen. Dat was een stevige klus die een flink deel van mijn vrije tijd in beslag nam. We hadden toen zestien actieve leden. Het werd me op enig moment teveel in combinatie met huishoudelijk werk en andere bezigheden, waarna ik penningmeester ben geworden.

Door allerlei omstandigheden is het aantal leden gehalveerd. Je krijgt er geen mensen meer voor in de leeftijd van dertig tot vijftig jaar, ouderen haken op enig moment af.

Onze voorzitter heeft een dubbelfunctie. Het blijkt heel moeilijk om aan nieuwe leden te komen. Evenementen in het weekend kunnen we behappen; als het om iets door de week gaat wordt het een stuk lastiger.

Het komt voor dat we iets moeten laten schieten.”

Hoe kun je dat veranderen?

“Dat is een lastige. Vroeger gaven we lessen voor groep acht van de basisscholen. Kinderen kregen aan het eind ervan een certificaat. Nu worden we daarvoor niet meer gevraagd. Het zou fijn zijn als de overheid er iets in ging betekenen, omdat het toch belangrijk is voor een kind op die leeftijd om iets mee te krijgen van de zorg voor de medemens, zeker in een tijd dat het individualisme hoogtij viert.

Het leuke van dit werk is dat je gewaardeerd wordt, dat mensen gerust gesteld zijn als er een EHBO’er aanwezig is. Het vervult een belangrijke rol in de verbinding. Oog hebben voor de naaste.

We geven interessante cursussen en brengen mensen thuis in de wereld van de hartbewaking (AED).”

Foto en tekst: Dick van der Veen