Ervaring workshop licht verstandelijke beperking

Méér dan kennis – Voelen wat een licht verstandelijke beperking kan zijn. Vrijwilligers Academie & ervaringsleren

Jan Wouter van der Straaten is o.a. vrijwilliger bij Koppel-Swoe en nam deel aan de workshop over licht verstandelijke beperking van de Vrijwilligersacademie en schreef daar het volgende over:

Licht verstandelijk beperkt. Een belangrijk onderwerp voor vrijwilligers bij Koppel-Swoe waarbij we streven naar een inclusieve samenleving. Mensen met LVB komen veel voor en mensen met LVB raken snel betrokken bij kleine conflictjes en ongelukken 

Heb je een IQ tussen de 50 en 85 dan ben je  licht verstandelijk beperkt. Normaal ligt het IQ rond de 100. Met een licht verstandelijke beperking denk je minder snel dan iemand die normaal begaafd is. Mensen met LVB  kunnen zich niet of minder goed aanpassen aan de eisen van hun omgeving. Dat uit zich bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, zelfredzaamheid, sociale vaardigheden, gezondheid en, op latere leeftijd, relaties. Een cursusavond waarbij alle feiten en fabels over LVB centraal staan zou snel gevuld zijn.  MEE, die de organisatie op 29 maart de workshop voor de Vrijwilligersacademie Epe-Heerde-Hattem verzorgde, koos voor een andere insteek.

Niet meer kennis, maar meer voelen.  Dat was de insteek waarvoor door de Vrijwilligersacademie en door MEE voor gekozen werd. Eerst een hele korte inleiding. Grootste deel van de avond oefeningen om  het gevoel te benaderen dat iemand met LVB mogelijk kan hebben.

De Inleiding was aan de hand van 2 voorbeelden, Iemand met IQ van 65 die zich redelijk goed redde, en iemand met een IQ van 85 die zich helemaal niet redde. Hoe kan dat? Degene met het IQ van 65 had veel meer sociale vaardigheden. IQ zegt dus niet alles.  

Voelen vulde daarna het grootste deel van de avond.  MEE had allerlei oefeningen bedacht. Na een oefening kwam je in de buurt van wat mensen met LVB kunnen voelen. Irritatie. Onzekerheid. Onveiligheid. Schaamte. Hoe voel je je als je de ander een vraag stelt en de ander kijkt je wel aan maar zegt niets? Onzekerheid? Onveiligheid? In duo’s werd geoefend waarbij de rol van persoon 2 was om ca  60-70 seconden, nadat persoon 1 een vraag gesteld had, niets te zeggen. Wel de ander aankijken, maar niets zeggen. Zo waren er nog een aantal andere oefeningen waarbij je gevoelens ervaart die mensen met LVB relatief vaak hebben. 

Het levensverhaal van een ervaringsdeskundige was het 3e deel van de avond. Via een ZOOM verbinding hoorden wij zijn levensverhaal. Zijn ervaringen als kind en volwassene, zijn wensen, zijn teleurstellingen en successen. De cursisten van die avond konden vragen stellen waarop open en transparant geantwoord werd. 

Laatste half uur werden er nog tips gedeeld en dat wat er gevoeld was die avond beschreven. Twee uur is maar een beperkte tijd. Blij dat ik geweest ben.

Veel geleerd. Oeps, . . . .  veel gevoeld.  
Jan wouter vd straaten – vrijwilliger Buurtbemiddeling