EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer schoven wij aan bij Jeroen, Mirjam, Ron en Luuk van de Techniek Brouwerij Epe. De Techniek Brouwerij is een hele toffe plek in Epe en is erop gericht om leerlingen van het basisonderwijs kennis te laten maken met techniek en technologie.
Iedere woensdag en donderdag komen basisschoolkinderen onder schooltijd naar de Techniek Brouwerij om kennis te maken met techniek. Deze dagen worden mogelijk gemaakt door twee betaalde krachten vanuit Sterk Technisch onderwijs en vrijwilligers. De kinderen worden in kleine groepjes verdeeld die worden begeleid door een vrijwilliger. Als vrijwilliger begeleid je de leerlingen bij verschillende activiteiten en bereid je met het team het nieuwe bedachte thema voor, voor de volgende maand. “Dat maakt het ook zo leuk. Je bent als vrijwilliger echt een onderdeel van het geheel”, aldus de vrijwilligers.
Hoe ziet zo’n dag eruit?
Wij zijn er om half 9, dan doen we de benodigde voorbereiding voordat om 9 uur de leerlingen binnen komen en dan gaan we aan de slag. De kinderen krijgen eerst een presentatie van een bepaalde techniek. Hoe werkt techniek, wat komt er allemaal bij kijken? Daarna gaan de leerlingen uiteen om zelf aan de slag te gaan. Ze leren onder andere op deze manier samen te werken en inzicht krijgen in wat ze zelf kunnen. Na afloop, als de leerlingen vertrokken zijn, opruimen en sluiten we af met een kopje koffie.
Deze maand hebben ze de schilldersvakschool in huis, hierbij leren de kinderen hoe het vak in elkaar zit door het van verschillende invalshoeken te bekijken. De kinderen leren onder andere hoe de kleurenkaart werkt, het mengen van de kleuren en een muurtje behangen. Kinderen krijgen tegenwoordig veel theorie en maar weinig techniek, op deze wijze krijgen ze meer waardering voor de technische kanten.
Vrijwilligers aan het woord
Mirjam is één van de enthousiaste vrijwilligers die actief is in het technieklab: “Er komen steeds wisselende basisscholen. Dat maakt het mooi. Elke groep is anders, geen dag is hetzelfde en daardoor is het nooit saai. Ik zou willen dat ik dit had in mijn tijd! Dan had ik zeker een andere keuze gemaakt”.
Rob: “Ik heb een achtergrond in de techniek en ik ben ook leerkracht geweest. Ik kwam via EpeDoet! hier. Ik zag de oproep dat ze vrijwilligers zochten. Mijn kennis kan ik heel goed toepassen in het vrijwilligerswerk dat ik nu doe. Ik vind het gewoon heel erg leuk om de kinderen kennis te laten maken techniek en mijn enthousiasme door te geven aan die kinderen”.
Jeroen geeft aan dat het mooie van techniek is, dat je op alle leerniveaus aan de slag kunt. “tijdens deze praktijkochtenden zie je ook dat meisjes enthousiast worden. Onbekend maakt onbemind. Het beeld van vieze handen krijgen is niet terecht, kijk maar naar wat je allemaal met elektrotechniek kan doen!”
“Er is een vaste club vrijwilligers,” aldus Mirjam. “Een gezellige club met heel verschillende achtergronden. Dat maakt het dat we een mooi divers team zijn. Je hoeft er geen technische kennis voor te hebben. Maar werken met kinderen leuk vinden is wel een must.”
Zelfontwikkeling
Een mooie anekdote van Jeroen: “Een meisje komt binnen en had er weinig vertrouwen in dat ze zelf iets zou kunnen maken. Ik had haar een rustig hoekje gegeven zodat ze kon oefenen. Ze ging aan de slag met een muurtje behangen. Toen ze klaar was ging ze van een afstandje staan en was trots op wat ze zag: “Ik kan tóch wel iets!“ Kijk daar doen we het voor. Je ziet de kinderen groeien. Mooier kan toch niet?”
Wil jij ook kinderen inspireren en kennis laten maken met nieuwe technieken en vaardigheden? Dit leuke team heet je van harte welkom! Meer informatie over de vacature lees je hier: