EpeVertelt! Maatschappelijk begeleider Vluchtelingenwerk

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Jan Muijs. Na zijn pensioen was hij opzoek naar zinvol vrijwilligerswerk waarbij hij iets kan betekenen voor anderen. Hij is nu 1,5 jaar maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk en voelt zich daar als een vis in het water.

Vragen die er tijdens de begeleiding voorbij komen zijn Jan veelal niet onbekend. Denk aan het regelen van een energiecontract of het aanvragen van toeslagen. Jan vertelt: “er kwamen ook vragen die ik niet eerder op mijn pad heb gehad. In die gevallen kon ik terugvallen op andere vrijwilligers en op de teamleider van vluchtelingenwerk. Samen kom je er wel uit.”

De begeleiding duurt zes maanden. Welke persoon je begeleidt, wisselt dus steeds. Jan had eerst twee alleenstaande mannen als cliënt. Inmiddels heeft hij ook een echtpaar en een gezin begeleid. Jan begeleidt gemiddeld vier cliënten tegelijk. Daar is hij ongeveer anderhalve dag per week mee bezig. Daarvan zit hij een halve dag op kantoor.

Hoe loopt het?

Bij die begeleiding heeft Jan geleerd om goed zijn grenzen te bewaken. “Als er een nieuwe cliënt is, dan hoor ik de datum van de woningoplevering. Vooraf hebben we via de app al contact. Ik stel mezelf voor en leg uit wat mijn rol is”, aldus Jan. Tijdens de woningoplevering ontmoeten Jan en de cliënt elkaar. Die dag regelen ze samen verschillende praktische zaken zoals de daadwerkelijke inschrijving in de gemeente Epe of de aanmelding bij het waterbedrijf. Vervolgens wordt er een afspraak ingepland. “Er is in het begin, elke keer wel iets te regelen. Samen bespreken we post of e-mails die niet helemaal duidelijk zijn. Ook kijken we bijvoorbeeld hoe iemand lid kan worden van een sportvereniging en hoe iemand meer aansluiting binnen zijn/haar leefomgeving kan vinden”, vult Jan aan. Verder worden de mensen in contact gebracht met Taalpunt Epe voor het leren van de Nederlandse taal. Ook maken we hen wegwijs bij de Voedselbank en bij kringloopwinkels.

‘Je bouwt warm contact op’

Het is dankbaar werk, vervolgt Jan. “Je krijgt er zoveel voor terug. Ik ontmoet allemaal lieve, vriendelijke mensen die respectvol, warm en rustig zijn. Je bouwt een relatie op. Je leert over verschillende culturen. Over wat mensen beweegt, hun geloof en het gezin. Dat vind ik heel boeiend.” Toch heeft zo’n relatie ook altijd een eind, vult Jan aan. “Daar ben ik vanaf het begin duidelijk in.”

Taalbarrière?

Taal kan soms een barrière zijn bij dit werk. Jan vertelt erover: “Ik begeleid nu iemand die alleen een Ethiopische streektaal spreekt. Dan bel ik de tolken-telefoon. Daar werken mensen die vreemde talen spreken en ons helpen.”

Vluchtelingenwerk

Vanuit Vluchtelingenwerk is er een teamoverleg waarbij iedereen de taken onderling afstemt en nauw contact heeft met samenwerkingspartners. “Doordat we elkaar kennen kunnen we sneller schakelen om tot oplossingen te komen”, aldus Jan. Daarnaast zijn er vanuit Vluchtelingenwerk trainingen te volgen. Allereerst is dat de basistraining. Daar komen onderwerpen zoals contact maken, cultuurverschillen en taalbarrières aan bod. Jan vertelt ook over de training ‘omgaan met geld voor begeleiders’ die hij daarna volgde. “Cliënten zijn het niet altijd gewend om online te bankieren. Tijdens deze training krijg je tools om cliënten hierbij te begeleiden.”

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Vluchtelingenwerk zoekt nieuwe vrijwilligers die als maatschappelijk begeleider vluchtelingen op weg willen helpen in de gemeente Epe. Is dit iets voor jou? Meer informatie over deze vacature bij Vluchtelingenwerk vind je hier.