EpeVertelt! Johanna: “het geeft energie dat ik ze kan begeleiden naar zelfredzaamheid”

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer vertelt Johanna over haar inzet als maatschappelijk begeleider voor Vluchtelingenwerk.

Vluchtelingenwerk Epe is dringend op zoek naar meer vrijwilligers. Zeker nu een stroom van vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland komt. Maar ook neemt één van de teamleden afscheid als vrijwilliger; Johanna Ze gaat verhuizen naar een andere gemeente. “We kunnen sowieso nieuwe vrijwilligers gebruiken want idealiter zouden we met een team van 4 á 5 mensen aan het werk moeten zijn.” In iedere gemeente in Nederland wonen vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Deze mensen hebben zich na een periode van onzekerheid in een stad of dorp gevestigd. Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk ondersteunen deze statushouders in het proces naar zelfredzaamheid.

Johanna is erg enthousiast over het werk. “Maar ik ben dan ook wel een mensen-mens.” Als je je aanmeldt als maatschappelijk vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk, ga je aan de hand van een duidelijke checklist aan de slag. “Er ligt een stappenplan dat je kunt doorlopen. Dat begint met het krijgen van bijvoorbeeld een gezin met wie je samen bij een vrij te komen huis gaat kijken. Als ze een beetje Engels kunnen, ga je alleen met ze mee en anders schakel je een andere statushouder in die kan tolken.” Daarna begint het proces van het tekenen van een huurcontract, een bijstandsuitkering aanvragen, ze inschrijven in de gemeente, alle verzekeringen regelen en toeslagen aanvragen. “Er is een hele lijst waar je mee aan de slag gaat.  Sommige statushouders doen veel zelf en die hoef je alleen maar te begeleiden en sommigen moet je stap voor stap helpen.” Als vrijwilliger help je ze wegwijs maken in de Nederlandse maatschappij. “Je verwijst ze onder meer naar een kringloopwinkel voor goederen,supermarkt, bouwmarkt, maar ook maak je een afspraak met bijvoorbeeld de huisarts en tandarts.

Helpen opzetten netwerk

De statushouders hebben vaak (nog) geen eigen netwerk in hun omgeving. Alles is nieuw: de maatschappij, de cultuur, de woonomgeving en de taal. Als maatschappelijk begeleider ben je dan vaak het eerste aanspreekpunt. “Na het uitvoeren van de meest noodzakelijke zaken kijken we hoe het met ze gaat en monitoren we dit gedurende de hele begeleiding. Het zijn mensen die al jaren zelfstandig zijn en die hoef je in de meeste gevallen, niet aan de hand mee te nemen.” Maar als er iets is, kunnen ze altijd bij Vluchtelingenwerk aankloppen. De statushouders worden in de gemeente Epe de eerste 8 maanden door Vluchtelingenwerk begeleid. Daarna kunnen ze nog een jaar terecht op het spreekuur dat op dinsdag in zowel Epe als Vaassen wordt gehouden. Johanna heeft het erg naar haar zin bij Vluchtelingenwerk. “Het geeft me zoveel energie en voldoening dat ik ze kan begeleiden naar zelfredzaamheid. Dat ze bijvoorbeeld na een paar maanden zelf een dokter of een school bellen. Dan ben ik trots op hen als het ze dat lukt. Ik wil graag dat ze gelukkig zijn, rust krijgen en ze laten zien dat ze er toe doen. Dat ze geaccepteerd worden.” En dat ziet ze vaak gebeuren. “Je ziet de mensen gelukkiger worden. Bijvoorbeeld als de kinderen naar school gaan en dan met een goed rapport naar huis komen. En als ze  later werk hebben, dan zijn ze ook gelukkiger. Ze willen erbij horen net als iedereen.”

Johanna zorgt momenteel voor de juridische kant van het Vluchtelingenwerk. Zij begeleidt vluchtelingen bij hun aanvraag gezinshereniging en andere, juridische procedures. Een van haar taken is het proberen te regelen van gezinshereniging.  Dit is een belangrijk aspect voor veel statushouders. Het neemt veel ruimte in hun hoofd in, als de procedure nog loopt. Ze maken zich zorgen om hun achtergebleven familie. Er heerst veel onzekerheid of de aanvraag wel gaat lukken. Dit staat vaak ook een goede integratie in de weg. Als de gezinshereniging lukt en het gezin herenigd is, geeft het rust aan de statushouder en kunnen zij zich focussen op een toekomst hier in Nederland. “En soms weet ik dat het niet gaat lukken maar ja, als je geen hoop hebt, heb je ook geen toekomst”. Als juridisch begeleider verdiep je je in de procedures en de situatie van de cliënt. Je geeft individueel voorlichting en advies. Hierbij word je aangestuurd door eenteamleider en werk je samen met maatschappelijk begeleiders.

Heb je interesse om deze taak van Johanna over te nemen? Vluchtelingenwerk is op zoek naar nieuwe maatschappelijk begeleiders. Wellicht haal je straks net zoveel voldoening uit het vrijwilligerswerk als Johanna heeft gedaan! Je vindt meer informatie via epedoet!