Epe Vertelt! Annemieke Dijkstra: “Het geeft energie en is zinvol”

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Annemieke Dijkstra. Als coördinator van de VoorleesExpress heeft zij zowel contact met voorlezers als met gezinnen. Al snel wordt duidelijk hoe leuk Annemieke dit vindt. Ze zegt: “Het geeft energie en is zinvol.”

Annemieke heeft als logopedist gewerkt. Zo’n tien jaar geleden is ze met pensioen gegaan. Eerst even niks doen en hoeven. Vervolgens ging ze in gesprek met Marian Kemper, directeur-bestuurder bij Koppel-Swoe. Ze zocht uit wat ze wellicht als vrijwilliger bij deze organisatie kon betekenen.

De VoorleesExpress moest in die tijd nog worden opgezet. Daar zijn ze samen mee aan de slag gegaan. “De VoorleesExpress ligt dicht bij mijn vak, taalontwikkeling is heel belangrijk”, vertelt Annemieke. Samen met Marian is ze naar landelijke bijeenkomsten van de VoorleesExpress geweest, om dit vervolgens in Epe op te zetten. “Daarna ben ik als coördinator aan de slag gegaan”, aldus Annemieke.

Naar het gezin

“Als coördinator ga je met de voorlezer mee voor de eerst ontmoeting tussen de voorlezer, het gezin en de coördinator om kennis te maken en afspraken te maken. Je hebt contact met verschillende voorlezers maar ziet ook verschillende gezinnen. Dat is erg leuk en heel divers. Je ziet gezinnen met verschillende culturele achtergrond. Denk aan Chinees, Syrisch, Nederlands, Turks of Marokkaans”, vertelt Annemieke. “Bij zo’n kennismaking is het gezin altijd blij dat je komt. Ook de voorlezer heeft er zin in en dit zorgt voor een positieve sfeer”, aldus Annemieke. Behalve bij de kennismaking kom je als coördinator ook halverwege het traject en bij de afsluiting nog bij het gezin thuis.

De coördinator

Als coördinator onderhoud je contact met de voorlezer. “Je kijkt hoe alles gaat en gaat samen op zoek naar oplossingen wanneer deze nodig zijn. Je kijkt altijd wat er wel kan. Je kan meer doen dan alleen voorlezen. Als het bijvoorbeeld nog niet lukt om voor te lezen zou je spelletjes kunnen don of tekenen met taal inzetten. Als dingen onverhoopt niet lopen zoals verwacht, kun je meedenken met de voorlezer. Je kunt ook geruststellen als het oké gaat”, vertelt Annemieke.

Naast het één op één contact organiseert Annemieke bijeenkomsten met de voorlezers samen. Ze vertelt dat ze dit soms ook samen met een andere coördinator doet. “Voor de voorlezers is dat een moment om onderling ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.”  

Wat is er zo leuk aan?

Bij Annemieke is erg zichtbaar hoe leuk ze dit vrijwilligerswerk vindt. “Het geeft energie en voelt zinvol. Het gezin is blij dat je komt en de voorlezer vindt het ook altijd leuk om te doen. Iedereen wil graag en dat is zo mooi”, zegt Annemieke. Ze vult aan: “De werkzaamheden zijn er flexibel. We zijn er niet elke week op een vast moment. Soms even niks en dan weer heel druk, dat flexibele vind ik heel fijn”.

Als coördinator is het volgens Annemieke belangrijk dat je iets met taal hebt en creatief bent. “Je moet een persoon zijn met een ‘open mind’. Onderwijs achtergrond is niet per se nodig.

Wil jij je net als Annemieke inzetten voor de VoorleesExpress? De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe coördinatoren. Meer informatie vind je hier.