Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet schreef een artikel met 8 tips voor het flexibel aanbieden van vrijwilligerswerk. Je leest het hier.
Vrijwilligers vinden is makkelijker als je vrijwilligerswerk flexibel aanbiedt. Veel mensen willen graag vrijwilligerswerk doen, maar niet elke week op dinsdagmiddag, om maar een voorbeeld te noemen. In dit artikel 8 tips voor het flexibel aanbieden van vrijwilligerswerk.
Tip 1: bied eenmalige activiteiten aan
Kijk of je een eenmalige activiteit kunt organiseren die gedaan kan worden en waar iedereen blij van wordt. Denk bijvoorbeeld aan het optuigen van de kerstboom of het bakken van poffertjes. Vaak zijn er duizend en een dingen die je gemakkelijk als eenmalige activiteit kunt presenteren. Daar ga je dan vrijwilligers voor werven. Als het kan meld deze klus of activiteit aan voor NLdoet, dit helpt prima bij het werven van vrijwilligers.
Tip 2: knip op in project, klus of actie.
Misschien heb je nu nog geen eenmalige projecten, klussen of activiteiten. Ga dan kijken of je die kunt maken. Als je bijvoorbeeld moeilijk een secretaris voor je bestuur kunt vinden, dan kun je kijken of je alleen voor de ledenadministratie een vrijwilliger kunt vinden. Of een vrijwilliger die zich alleen maar richt op het plaatsen van social media berichten.
Tip 3: zorg voor gezelligheid en positiviteit.
Het is heel belangrijk dat mensen het vrijwilligerswerk wat ze doen als leuk ervaren. Zorg dus voor een sfeer van gezelligheid en positiviteit. Dus bijvoorbeeld iets lekkers bij de koffie en thee. Of een borrel na afloop (als dit passend is bij die activiteit). En natuurlijk de vrijwilligers na afloop persoonlijk complimenteren en bedanken.
Tip 4: maak een actie / klus / projectkalender.
Het werkt beter als je een lijstje aanlegt van de acties, klussen en projecten. Dit lijstje zet je in de nieuwsbrief en je vraagt of er vrijwilligers zijn die iets uit deze lijst willen oppakken. Je kunt ook een lijst aanleggen als een soort jaarkalender van wat nog komen gaat (en wat al geweest is en succesvol is afgerond).
Tip 5: maak een team van de flexvrijwilligers.
Er zijn genoeg mensen te vinden die graag af en toe iets willen doen voor jouw organisatie. Die kun je dan apart als groep gaan coördineren. Je weet dat vrijwilligers uit die groep zijn te benaderen voor een eenmalig klus of activiteit en verder niet.
Tip 6: presenteer de mooie resultaten.
Is een klus geklaard of een activiteit uitgevoerd? Laat dan de resultaten hiervan zien via social media en andere communicatiekanalen. Zo kan iedereen zien welke mooie resultaten er bereikt zijn, met dank aan de vrijwilligers.
Tip 7: maak lokale bedrijven actief.
Steeds meer bedrijven voeren als speerpunt sociaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarin past prima het verrichten van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld door met een afdeling of team een klus te klaren of een activiteit te doen bij jouw organisatie. Dat kan misschien ook voor een klus waar je eigenlijk geen geld voor hebt, maar die een plaatselijk bedrijf in de vorm van vrijwilligersklus wil sponsoren.
Tip 8: Durf te vragen.
Nu nog die vrijwilligers zien te vinden voor je project, klus of actie. Dat kan door daar veel ruchtbaarheid aan te geven. Via de website, social media, via het lokale vrijwilligerssteunpunt, maar ook door op mensen af te stappen en te vragen of ze willen helpen. Misschien willen oud-vrijwilligers niks ‘structureels’ meer, maar wel ‘af en toe’ iets doen voor je organisatie? Het is zeker de moeite waard om ze daarnaar te vragen.