EpeVertelt! Mieke: ‘Het is heel divers. Ik breng iemand naar de kapper of het ziekenhuis’

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Mieke Schilder. Zij is chauffeur bij de Vrijwillige Hulpdienst Vaassen. Heel bevlogen en vol enthousiasme vertelt Mieke hierover: “Je brengt mensen ergens naar toe. Ik vraag of iemand lekker zit, breng ze ergens heen en loop even mee. Je bent een luisterend oor voor mensen. Het is heel divers en mooi om te kunnen doen.”

Mieke is 71 jaar en woont in Vaassen. Ze heeft altijd in het onderwijs gewerkt en na haar pensioen heeft ze eerst een tijdje niks gedaan. “Even niks hoeven was heerlijk”, vertelt Mieke. Ze sprak iemand van de Vrijwillige Hulpdienst en zo is het chauffeurswerk op haar pad gekomen. Hier heeft ze echt geen spijt van, want het bevalt erg goed. “Je bent nooit te oud om te leren en het is leuk om te doen”, aldus Mieke.

Chauffeur
Als chauffeur word je in de ochtend gebeld om te overleggen over de ritten. Vaak voor de komende dagen maar soms ook op de dag zelf. Hierbij wordt overlegd welke vragen er liggen en wordt samen gekeken wat wel en niet past. “Het is heel divers. Ik breng bijvoorbeeld iemand naar de kapper, de dierenarts of naar het ziekenhuis in Apeldoorn”, vertelt Mieke.

Soms brengt Mieke mensen weg die ze in overleg later weer ophaalt. “Tussendoor ga ik even boodschappen doen of een klusje in huis. Maar soms zijn het ook korte ritjes in de buurt. Dit kost me soms nog geen 15 minuten. Het chauffeurswerk is echt een verrijking en het kost geen enkele moeite.”

Samen naar het ziekenhuis
Een rit kan naar het ziekenhuis gaan. “Ik overleg met diegene of ik beneden wacht of mee ga naar de wachtkamer. Voor mensen is het fijn dat er iemand mee is, die ze één op één begeleidt”, vertelt Mieke. “Soms is iemand gespannen zijn voor de afspraak die gepland staat. Je bent een luisterend oor voor mensen. Het is geruststellend dat ze weten dat je op ze wacht. Eenmaal terug willen mensen graag hun verhaal kwijt, dan is het prettig dat je er bent. Het is heel bijzonder. Fijn om te zien dat mensen het waarderen dat je luistert en even helpt.”

Mieke heeft zelf in het onderwijs gewerkt. “Ik praat makkelijk, ben toegankelijk en geïnteresseerd in mensen. Vanuit mijn beroep heb ik veel verschillende ouders en kinderen ontmoet. Voor mij is iedereen gelijk.”

Je reist met iemand mee
Naast het flexibele chauffeurswerk is Mieke betrokken bij de groep vrijwilligers die mensen met dementie naar Buitenplaats de Poel brengt. “Dit was vanaf de eerste keer geweldig. Hiervoor wordt elke maand een rooster gemaakt en dit gaat om vaste momenten. Als chauffeur kun je vooraf aangeven welke momenten uitkomen. Ik heb geen ervaring met mensen met dementie. Ik stel algemene vragen. Zo vraag ik bijvoorbeeld naar vroeger of de middag fijn is geweest. Het is heel leuk, er komen hele verhalen. Ik leer er zelf ook van.”

Ga jij als chauffeur aan de slag?
Volgens Mieke moet je het gewoon doen. “Het is een verrijking en geeft je een goed gevoel. Het kost haast geen moeite, soms luister je alleen. Je geeft iets, maar je krijgt er ook iets voor terug.”

Ben jij enthousiast na het lezen van dit verhaal? De Vrijwillige Hulpdienst Vaassen is op zoek naar nieuwe chauffeurs. Breng jij mensen straks naar het ziekenhuis of de kapper? Je vindt hier meer informatie.