Henk van Ingen: genomineerd als vrijwilliger van het jaar 2021

Henk helpt bij oplossen administratieve rompslomp

Vaassenaar Henk van Ingen merkt in de praktijk dat veel mensen geen gebruik maken van toeslagen door onbekendheid met subsidies en regelingen. Hij voegt er aan toe dat het niet alleen speelt bij de ouderen in onze samenleving. “Mensen die niet gewend zij met een computer om te gaan, die hun boterham met de handen verdienen, raken geblokkeerd op de digitale snelweg. Mensen schieten in de stress bij wat ze de administratieve rompslomp noemen.”

Henk helpt met zijn jarenlange ervaring bij de Belastingdienst als specialist binnen het zogenaamde Formulierenteam van Koppel-Swoe in welzijn en kinderopvang.

Een stel gedreven vrijwilligers die mensen in de thuissituatie opzoeken en hun financiële situatie op orde brengen. Dat stapelt hij op een reeks taken die hij als vrijwilliger voor diverse verenigingen en instanties vervult of vervulde.

Meedoen

 “Ik ben geboren in Kockengen en door de liefde in Vaassen verzeild geraakt. Ik heb me aangemeld bij korfbalvereniging Regio 72, waar ik jeugdleider werd nadat een knieblessure een einde maakte aan mijn actieve optreden onder de korf.

Het ging vrij snel. Ik nam zitting in de Ouderraad van een drietal scholen, beheerde voor deze instantie de penningen en deed dat eveneens voor de Nederlands Hervormde kerk. De hand- en spandiensten voor bijvoorbeeld verzorgingscentrum de Speulbrink en voetbalvereniging VIOS hoef je allemaal niet te noemen hoor.

Het is oh zo belangrijk om je als nieuwkomer in de samenleving te begeven, waardoor je vrij snel wordt geaccepteerd. Ik versta het dialect, maar kan het niet spreken. ‘Ie bint d’r gien ene van ons’, klinkt het dan plagerig, maar dat neem ik voor lief.”

Probleem

Van Ingen vindt het spijtig dat mensen tussen wal en schip dreigen te vallen in hun onwetendheid over allerlei regelingen. “Wanneer er iets in de inkomenssituatie veranderd kan dat nadelig uitpakken in de toeslagen. Dat is vooral voor de nieuwe Nederlanders een probleem. Ik heb bemoeienis met mensen uit Syrië en merk dat het een hele cultuuromslag vergt. Denk aan de verhoudingen tussen man en vrouw. De taal vormt ook een barrière want de vertaal apparatuur biedt daarin lang niet altijd een oplossing. Moeilijk uitleggen is het wat de participatiewet beoogt. Het werkt subtiel. We kennen allemaal het voorbeeld van een vrouw die de boodschappen door haar moeder betaald kreeg. Het geeft veel voldoening om deze groep te kunnen helpen. Soms biedt daarbij de diaconie van de kerk uitkomst.”

Dossiers

Henk heeft inmiddels enkele tientallen inwoners en vluchtelingen cijfermatig uit de brand kunnen helpen. Het administratief verhuizen, de regeling van alles wat daar aan administratie bij te pas komt, is hem op het lijf geschreven.

“Ik weet dat velen het lastig vinden om hulp te vragen. Dat is naar het oosten toe iets in de geest van ‘Kieken wat ’t wördt.’ Nou, ze mogen mij om advies vragen hoor, dat is de bijdrage die ik met veel plezier aan de samenleving wil geven.”