EpeVertelt! Letty: ‘je luistert en bent er voor degene die komt werken’

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Letty Moerel. Ze is actief bij HartRaad in Vaassen. Letty omschrijft zichzelf als een natuurliefhebber en iemand die graag met mensen werkt. Twee dingen die heel mooi samenkomen tijdens dit werk.

HartRaad is een kleinschalige zorginitiatief dat ondersteuning biedt aan jongeren (18+) en volwassenen met een ondersteuningsvraag. HartRaad heeft een samenwerking met Staatsbosbeheer en voert veel werkzaamheden in het bos uit. Denk aan snoeiwerkzaamheden, het weghalen van bomen uit de heide, het schoonmaken van banken of het vrijmaken van paden. Tijdens het vrijwilligerswerk bij HartRaad loop en werk je mee met de werkzaamheden die gedaan worden. “Je luistert en bent er voor degenen die komen werken. De mens staat hierbij centraal. Het werk is een middel om mensen meer structuur bij te brengen, hun sociale vaardigheden te verbeteren en samen te laten werken. Maar ook hun kwaliteiten te laten ontdekken. Bij HartRaad werken ze echt vanuit hun hart. Dat vind ik mooi. Ik ben hier helemaal op mijn plek”, vertelt Letty ons.

Werkzaamheden

Tijdens deze werkzaamheden werk je samen. “We doen dat met elkaar. Dat is voor de één gemakkelijker dan voor de ander. We gaan soms met de hele groep op pad en werken af en toe in kleine groepjes aan de slag. In beide gevallen is de dynamiek heel anders. We kijken hierbij wat de deelnemers nodig hebben aan begeleiding,” vertelt Letty. Hierbij komen veel verschillende aspecten terug. “Observeren, mensen motiveren, uitleg geven,” vertelt Letty. Alles wordt samen gedaan. Letty zegt dat dit haar energie geeft. “Samen wat ondernemen, de klus klaren en vervolgens met een goed gevoel naar huis, omdat het gelukt is. Maar daarnaast bijvoorbeeld kan er ook een mooi gesprek ontstaan. Die combinatie geeft mij voldoening”

‘Ik vind het dankbaar werk’

De werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen die via een indicatie bij HartRaad komen. Voor de meesten is het doel om toe te werken naar betaald werk. “Het zijn gevoelige mensen, ze hebben meestal veel meegemaakt. Het is belangrijk om open en transparant te zijn en iedereen serieus te nemen”, vertelt Letty. Ze gaat verder: “Ik vind het heel dankbaar werk. Het zijn tot nu toe grotendeels jong volwassen mannen. Ze beginnen aan een opbouw, hebben nog een heel leven voor zich. Daaraan bijdragen is heel dankbaar. Je ziet mensen veranderen, groeien en met naar werk gaan. Dat doen ze vanuit eigen kracht, ze hebben dat zelf gedaan. Het is mooi dat wij daarbij mogen ondersteunen.”

‘Soms bikkelen in de regen’

Het is echt buitenwerk en fysiek werk. Letty vertelt: “Het is niet altijd mooi weer, soms zijn we aan het bikkelen in de regen. Je wordt vies tijdens het werk en moet het niet erg vinden om op je knieën op en met je handen in de grond te zitten.” Het is fysiek werk en dat moet je aankunnen, zoals Letty zegt: “Het echt zware werk laat ik meestal aan de mannen over”. Naast het werken is ook het samen genieten heel belangrijk. “De schoonheid van de natuur zien, een mooie paddenstoel, een bijzonder insect, dat de zon weer gaat schijnen na een bui of bijvoorbeeld wild kijken in het bos. Hier wordt echt tijd voor gemaakt” vult Letty aan.

Denk jij na het lezen van dit verhaal dat dit werk ook bij jou past? HartRaad is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met de werkzaamheden in de bossen. Je vindt meer informatie via www.epedoet.nl/vacatures