Train je vaardigheden als vrijwilliger gratis online!

Verschillende organisaties bieden online aanbod aan waar jij als vrijwilliger kosteloos aan deel kan nemen. Zo heb je ook in deze tijd de kans om jezelf verder te ontwikkelen. Hieronder vind je verschillende links naar online trainingsaanbod.

Overzicht online workshops

# E-learning Aanpak van Laaggeletterdheid

Stichting Lezen en Schrijven stelt een E-learning Aanpak van Laaggeletterdheid beschikbaar. Deze thuiscursus duurt ongeveer 45 minuten. Hierbij leer je over de aard en omvang van laaggeletterdheid, het herkennen van laaggeletterdheid en wat jij kan doen. De e-learning sluit je af met een toets en na het afronden met voldoende resultaat ontvang je een certificaat.

# Trainingen over dementie

Samen dementie vriendelijke bied gratis online trainingen aan. Met deze training vergroot je jouw kennis over dementie en leer je vaardigheden in de omgang met iemand met dementie. Om deze trainingen te kunnen volgen vragen ze enkel je e-mail adres, hiermee teken je direct de petitie voor een dementie vriendelijk Nederland.

# Zorgen over een kind, en nu?

In Nederland zijn ieder jaar tussen de 90.000 en 127.00 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Je doet vrijwilligerswerk met kinderen. Als vrijwilliger kun je het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is. Wat doe je dan? Volg de online cursus!

# Online cursus fondsenwerving

Het VSB fonds bied een online cursus fondsenwerving aan. Hoe vind je financiering voor je project? Hoe kun je een aanvraag indienen bij een fonds? De online cursus fondsenwerving helpt je op weg bij het vinden van financiering voor je project.

# Instructie verantwoord alcohol schenken (IVA)

Met deze gratis online cursus kunnen vrijwilligers het IVA certificaat voor barvrijwilligers behalen. Hierbij leer je hier jij verantwoord alcohol kan schenken. Na het doen van de cursus volgt er een toets en daarna ontvang je het IVA certificaat in je mailbox.

# Omgaan met niet-pluis situaties

Deze e-learning gaat over situaties waarin het met een hulpvrager niet goed lijkt te gaan. Als vrijwilliger geeft je dat een ‘niet-pluis’ gevoel, en kun je daar iets mee doen. Aan de hand van filmpjes over herkenbare praktijksituaties leer je hoe je als vrijwilliger kunt omgaan met een niet-pluis gevoel. Je krijgt inzicht in mogelijke manieren van reageren.

# Sociale veiligheid

Vanuit het Platform Vrijwillige Inzet bieden ze gedurende het jaar verschillende trainingen en spreekuren aan over sociale veiligheid. De experts van het NOV op het gebied van sociale veiligheid helpen je gratis op weg om sociale veiligheid in jouw vrijwilligersorganisatie of gemeente zo goed mogelijk te regelen. Een overzicht met momenten vind je hier.

# Echt contact maken

Bij deze Free Learning Module maak je kennis met de basisprincipes van écht communiceren. In dat contact kan veel mis gaan maar hierin kan je als vrijwilliger veel betekenen. Ga hier naar de training.

# Intercultureel vakmanschap

KIS heeft een nieuwe e-learning module intercultureel vakmanschap ontwikkelt. Hoe bereik ik specifieke doelgroepen? Moet ik alle religies, tradities en gewoontes kennen? Na deze online training heb je de basis van cultureel vakmanschap onder de knie. Je onderzoekt je eigen diversiteit en hoe jouw achtergrond invloed heeft op het werk dat je doet. Ook heb je gesprekken geoefend in een aantal concrete situaties. Volg hier de e-learning.

# Online trainingen van Humanitas

Humanitas biedt online trainingen aan over verschillende thema’s. Empowerment, het stellen van grenzen, omgaan met emoties, vrijwilligers begeleiden en netwerk versterken. Neem een kijkje op de site voor het aanbod.

Webinars

# Hoe begeleid je vrijwilligers? 

Hierbij leer je hoe je vrijwilligers op een juiste manier kunt begeleiden. Hoe kun je vrijwilligers binnen halen en behouden? Bekijk het hier.

# Hoe speel je in op de motivatie van vrijwilligers? 

Hierbij leer je hoe je in kan spelen op de motivatie van verschillende type vrijwilligers. Bekijk hier.

# Leer werken met verplichte vrijwilligers. 

Je leert hoe je kunt inspelen op de komst en inzet van diegene die ‘verplicht’ vrijwilligerswerk gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een tegenprestatie, mensen met een arbeidsbeperking etc. Bekijk hier.

# Wat is vrijwilligerswerk?

Misschien vraag je je af wat nou vrijwilligerswerk is of misschien denk je het al te weten. Lucas Meijs brengt je in 4 minuten toch een paar verrassende inzichten bij. Bekijk hier.

# De waarde van vrijwilligerswerk

In het filmpje over vrijwilligerswerk vertelde Lucas Meijs over vrijwilligerswerk en nu leert hij je meer over de waarde van vrijwilligers. Wat betekenen ze voor een organisatie? Waarom wil je als organisatie met vrijwilligers werken? In 8 minuten geeft hij je alle ins en outs. Bekijk hier.