EpeVertelt! Nienke: “Je legt vriendschap over grenzen, dit opent je blik naar buiten.”

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Nienke Lavooij. Zij is één van de vrijwilligers die Klets & Koek in Vaassen begeleidt. Klets & Koek is een ochtend voor vrouwen die als nieuwkomer naar Vaassen zijn gekomen. Ze begint gelijk te vertellen wat er zo leuk is aan Klets & Koek. “Ik doe het met veel plezier en het voelt niet als werk. Je ziet groei bij de vrouwen, dat is mooi om mee te maken. En je legt vriendschap over grenzen, dit opent je blik naar buiten.”

Klets & Koek is een koffie-ochtend voor nieuwkomer vrouwen. De groep draait nu zo’n vier jaar en Nienke is hier vanaf het begin bij betrokken. “Op dit moment komen er veel Syrische vrouwen maar iedereen is welkom. Het is een groep met veel jonge vrouwen, ze zijn heel sociaal en gericht op de maatschappij”, vertelt Nienke. De invulling van de ochtend kan heel wisselend zijn: in gesprek zijn met elkaar, een spel spelen, sportieve activiteiten doen of praktische vragen bespreken. “Alles wat er gedaan wordt, draagt ook weer bij aan de taalontwikkeling van de vrouwen.”

In de praktijk

Nienke vertelt: “In corona tijd wilden de vrouwen graag sporten. Toen stond ik dus sportlessen te geven vanaf mijn mobiel. We gaan sindsdien ook samen wandelen. Er worden vragen gesteld. Dit kunnen hele praktische vragen zijn maar we spreken ook over intieme onderwerpen.”

Er volgt een ander mooi voorbeeld. “Voor sommige vrouwen geldt dat ze plots gevlucht zijn en alles achter moesten laten. Eén van de vrouwen had er veel moeite mee dat ze haar trouwfoto’s niet meer had. Er is een trouwjurk geregeld en we hebben opnieuw een klein feestje gevierd en deze foto’s gemaakt”, zegt Nienke.

Het zijn allemaal vrouwen uit Vaassen, waar Nienke zelf ook woont. Naast de ochtend kom je elkaar tegen in het dorp, dat vindt Nienke echt een kracht van Klets & Koek. “Even een praatje maken en kijken hoe het met elkaar gaat. Ook dat draagt weer bij aan de taalontwikkeling”, vertelt ze.

Heel flexibel

Vrijwilligerswerk bij Klets & Koek is heel flexibel. Elke woensdag komt men van 9.30 tot 11.00 uur bij elkaar. Er is een groep vrijwilligers die roulerend deze ochtend begeleidt. Hiervoor wordt een rooster gemaakt. Zo kun je zelf aangeven wanneer het voor jou uitkomt. Daarnaast zijn er momenten waarop de groep even stil ligt, denk aan de ramadan en schoolvakanties.

‘Je groeit met de groep mee’

“Je groeit met de groep mee en sluit hierbij aan”, vertelt Nienke. “Door de gesprekken met de vrouwen ga ik ze steeds beter begrijpen. Ze vertellen over hoe hun situatie in Syrië was, bijvoorbeeld over het huis en de familie dichtbij. Vrouwen vertellen over hun ouders die ze niet kunnen bezoeken. Je kunt je voorstellen hoe dat moet voelen”, vult ze aan.

We vroegen haar wat er belangrijk is voor een vrijwilliger. Ze zegt: “Het is noodzakelijk om rustig en langzaam te praten en om eenvoudig Nederlands te gebruiken zodat je begrepen wordt. Het is goed dat je initiatief durft te pakken maar het bijvoorbeeld ook durft te benoemen als de vrouwen terug vallen in hun moedertaal.”

Help jij straks ook bij Klets & Koek?

Klets & Koek is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil jij net als Nienke eens in de zoveel tijd deze ochtend begeleiden? Reageer dan hieronder. Ze vertelt je wat dit vrijwilligerswerk zo onderscheidend maakt: “Het contact met elkaar is erg mooi. Contact met andere culturen, het is heel stimulerend en leuk om te ervaren. Je krijgt er wat voor terug, het is echt een wisselwerking onderling”, besluit Nienke. “Mensen kom, het is super leuk om te doen!” Meer informatie vind je hier.