EpeVertelt! Karel en Fenny: “We doen dit met veel plezier”

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Karel en Fenny. Ze helpen bij woonzorgcentrum De Speulbrink in Vaassen. Tijdens het gesprek wordt al snel duidelijk met hoeveel plezier ze dit doen.

Karel is zestig jaar en woont in Vaassen. Wegens gezondheidsredenen kwam hij thuis te zitten en zo is hij in het vrijwilligerswerk bij De Speulbrink gerold. “Ik voel me hier als een vis in het water”, aldus Karel. Fenny woont ook in Vaassen. Ze is getrouwd, heeft twee zoons en vier kleinkinderen. Naast haar vrijwilligerswerk bij de Speulbrink is ze actief bij de kerk onder anderen als pastoraal medewerker in de wijk.

Met de boekenkar langs de deuren

Fenny en Karel vertellen vol passie en enthousiasme over het vrijwilligerswerk dat zij doen bij De Speulbrink. Fenny: “Vanaf 2000 ben ik hier actief. Ik help bij de boeken uitleen. We lenen boeken bij de bibliotheek en bewoners kunnen deze dan vervolgens lezen.” Met de boekenkar gaat Fenny langs de deuren om boeken uit te lenen aan de bewoners die graag willen lezen.  

Daarnaast is Fenny te vinden bij dagopvang De Flank. “Wat ik daar doe? Ik neem deel aan verschillende activiteiten. Onder anderen de krant voorlezen en daarover vertellen,” zegt Fenny. Ze vertelt ook over haar rol als gastvrouw. Waarbij ze bezoekers welkom heet en vragen beantwoordt. Fenny heeft naar eigen zeggen veel oog voor detail, ze zorgt dat de wintertuin er mooi uit ziet en siert de ruimte op met bloemen en objecten die bij het seizoen passen. Karel vult aan over Fenny’s rol: “Je bent het visitekaartje van de Speulbrink. Leveranciers stellen jouw bijvoorbeeld vaak vragen. Dat pak je altijd direct op.”

‘Het bevalt boven verwachting goed’

Karel vertelt dat hij vier jaar actief is als vrijwilliger. Hij zegt: “Ik had eigenlijk niks met ouderen maar het contact met bewoners vind ik inmiddels erg leuk. Het bevalt boven verwachting goed. Ik zou het heel naar vinden als ik dit op zou moeten geven.” Fenny over Karel: “De bewoners zijn gek op jou.”

Karel is actief in de wintertuin van De Speulbrink. Hier worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo begeleidt hij de koersbal of haalt hij bewoners op om deel te nemen aan Zitfit die wordt georganiseerd. Hier is Karel drie ochtenden te vinden, daarnaast wandelt hij wekelijks met een bewoner. “Meestal is dat een wandeling door het park bij kasteel De Cannenburch, meneer vindt dat prachtig en kijkt ernaar uit. Het is iets kleins voor mij om te doen maar het betekent zoveel voor meneer. Dat geeft echt voldoening”, zegt Karel.

‘Je ziet iedereen weer opbloeien’

Het duo vertelt hoeveel invloed corona heeft voor de bewoners en ook het vrijwilligerswerk. “Ons vrijwilligerswerk lag eerst even helemaal stil. De wereld van de bewoners werd erg klein. Inmiddels mogen we gelukkig weer.Sinds de zomer spelen we weer koersbal. Mensen zijn daar erg blij mee. Het spel spelen, een praatje maken, je ziet iedereen weer opbloeien”.

‘Het moet als thuis voelen voor bewoners’

Dit duo geeft tot slot dat ze altijd zin hebben om naar De Speulbrink te gaan. “We doen dit met veel plezier en komen altijd met een goed gevoel weer thuis”, aldus het duo. Het contact met de bewoners vinden ze allebei erg leuk. “Het is mooi om voor mensen klaar te kunnen staan maar ook blijdschap te kunnen delen. Het moet als thuis voelen voor bewoners.”

Wil jij ook aan de slag gaan bij De Speulbrink?

De Speulbrink is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Karel heeft een boodschap voor de twijfelaars: “Denk niet, is het wel wat voor mij? Maar probeer het gewoon!”. Fenny vult aan: “Voor iedereen is er wel iets te doen dat bij je past”. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger bij Viattence in Vaassen of Epe? Meer informatie vind je hier.