EpeVertelt! Joop Steenbruggen: chauffeur op de Ventwagen

EpeDoet! is het vrijwilligersplatform in Emst, Epe, Oene en Vaassen. Hier komt vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe samen. EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat ze doen. Deze keer het verhaal van Joop Steenbruggen, chauffeur op de Ventwagen bij de Buurtwinkel van de Passerel: “Het is zó leuk om als chauffeur met de Ventwagen mee te gaan. Je bent echt samen een team.”

“Ik rolde er eigenlijk zo in”

Joop: “In mijn werkzame leven heb ik altijd in de zorg gewerkt. Ik vind het heel leuk om maatschappelijk betrokken te zijn. We kwamen al als vaste klant bij de Buurtwinkel. Het brood is daar erg lekker. Daar zag ik op een dag dat ze een chauffeur zochten en raakte ik aan de praat met Wilco, één van de medewerkers, en dat was een leuk gesprek. En zo ben ik eigenlijk begonnen. Eerst reed ik al op de bestelwagen van de Passerel. Dan ging ik samen met een cliënt de bestellingen van de Buurtwinkel rond brengen naar de klanten. Dat was ook echt leuk om te doen. Nu ben ik één van de vaste chauffeurs die mee gaat op de Ventwagen.”

Met de Ventwagen de wijken in

Hij vertelt verder: “De Ventwagen is een kleine mobiele supermarkt op wielen. Twee cliënten van de Passerel staan in de wagen en doen de verkoop. We hebben dagelijkse boodschappen en versproducten uit de bakkerij bij ons. We staan op vaste plekken in de wijk. Ik rijd de bus alleen maar als chauffeur en ben verder vooral ondersteunend aanwezig. Soms kijk ik even mee als het niet lekker loopt met de kassa of geef ik een klop op de schouder als alles goed gaat. Ik sluit aan bij wat nodig is en de interactie als team is gewoon heel leuk.”

Een kopje koffie erbij…

Volgens Joop vinden de cliënten de dagopbrengst heel belangrijk, dat zegt natuurlijk iets over hoe druk het is geweest. “Maar het sociale contact in de wijk is net zo belangrijk. We schenken gratis een kopje koffie en thee met een koekje erbij. Dat is een mooie manier om met de buurtbewoners in gesprek te komen.”

“Hoe langer ik er werk, hoe mooier ik het vind”, aldus Joop. “Het is echt maatwerk wat ze geven, bij de Passerel. De betrokkenheid van het personeel bij de cliënten en de mogelijkheden die ze zien hoe de cliënten zich kunnen ontwikkelen, heel knap vind ik dat.
Het is heel erg leuk om met de cliënten om te gaan, we hebben een leuk team vrijwilligers die het goed met elkaar kan vinden. De betrokkenheid en waardering vanuit de Buurtwinkel én vanuit de Passerel is groot.

De Ventwagen rijdt vier dagen in de week en staat op vaste plekken in Vaassen, Oene en Epe. Als chauffeur ben je ingepland via een rooster; je hebt je eigen vaste dag maar als het nodig is ruilen we onderling.”
Ben je ook enthousiast geworden en wil je meer over deze vacature weten? Bekijk dan de vacature.