EpeVertelt! Hennie: ‘Het is heel dankbaar, je doet het om de mensen een fijne dag te bezorgen ‘

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat ze doen. Deze keer gingen we in gesprek met Hennie de Wilde. Zij is werkzaam op één van de woongroepen van woonzorglocatie ’De Speulbrink’ van Viattence in Vaassen. Hennie: “Het is zó divers, er is altijd wat te doen. Het is net een groot gezin waarin je van alles doet om de mensen een fijne dag te  bezorgen.”

Hennie heeft altijd met veel plezier op haar kleinkinderen gepast. Op een gegeven moment zijn de kleinkinderen groot en kom je in een andere fase van je leven terecht. Dan ga je je tijd anders indelen. Ze kreeg van de buurvrouw een tip dat ze mensen zochten voor het ondersteunen van activiteiten bij De Speulbrink in Vaassen. Dat leek Hennie wel wat en zo is ze in 2006 begonnen met vrijwilligerswerk.

Woongroep

Inmiddels begeleid ze geen activiteiten meer en werkt Hennie al 6 jaar met veel plezier op één van de woongroepen. Hier wonen mensen met lichte dementie of lichamelijke beperkingen, die niet meer thuis kunnen wonen. Ze hebben daar hun eigen slaapkamer en één grote gezamenlijke woonkamer. Hier komt iedereen samen.

Hennie: “De meiden die er werken maken het ook echt leuk om er als vrijwilliger te zijn. Je hoort echt bij het team.”

“Meestal begin ik in de ochtend, ik werk van 9.00 tot 13.00 uur. Na de lunch ga ik weer naar huis.  Dan zijn de verpleegkundigen iedereen aan het wakker maken en helpen met opstaan. Ik ben dan al in de woonkamer en help de mensen met ontbijt maken of ik ondersteun bij het eten. Het is gewoon fijn als er al iemand is als de bewoners binnenkomen. Een vriendelijk gezicht die je goedemorgen wenst”, zegt Hennie.

Je bent als vrijwilliger niets verplicht. Het kan dus heel wisselend zijn wat je doet, je hebt daar veel vrijheid in. De éne vrijwilliger vindt het fijn om samen met iemand de krant te lezen, de ander steekt graag de handen uit de mouwen.

Hennie: “Ik vind het fijn om de huishoudelijke klusjes te doen. Als het ontbijt opgeruimd is, pak ik het strijkgoed. Ik ga dan strijken in de woonkamer. Gewoon gezellig en huiselijk. En in de winter maak ik altijd een grote pan erwtensoep, heerlijk vinden ze dat! Het is zulk dankbaar werk, de mensen zijn echt blij met je.”

Gesprekjes

Het mooiste aan het werk vindt Hennie de gesprekken met de bewoners. “Het ontdekken wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Ja, dat zijn mooie gesprekken. Kleine momentjes van herinneren en de eigen beleving, die dan weer even naar boven komt. Het contact is niet vanzelfsprekend door de dementie van de mensen. Soms duurt het even voordat er een band opgebouwd is”, vertelt Hennie. “Als ik weer naar huis ga, denk ik: wat hebben we het weer gezellig gehad vandaag!”

Meld je aan!

Wil je graag iets betekenen voor een ander? Ook al heb je maar een uurtje in de week tijd, meld je aan! Het is zo fijn om iets te kunnen betekenen voor een ander. Het is heel dankbaar werk en er is genoeg te doen. Naast het werken op de woongroep zijn er ook andere mogelijkheden op De Speulbrink. Bijvoorbeeld bij de zanggroep, het koersballen of bij het sjoelen. Bel gerust naar Viattence voor meer informatie!”

Ben jij enthousiast na het lezen van dit verhaal? Meer informatie vind je hier.