EpeVertelt! Halit Kaygin: “Betrokkenheid van luisteraars geeft energie”

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Halit Kaygin. Hij maakt radio bij Mesk fm en vertelt hier bevlogen over.

Hij begint te vertellen: “Mesk fm is een Turks, Nederlands, Syrische omroep. Er wordt in drie talen radio gemaakt omdat we het belangrijk vinden dat iedereen het programma verstaat. Het programma heeft een heel breed bereik en is van Heerde tot Apeldoorn en Deventer te horen.”

De start

Halit is begonnen als DJ bij de Stunt in Epe, vertelt hij. Hier heeft hij dertien jaar gewerkt. In deze tijd heeft hij veel geleerd. Halit: “DJ zijn in een discotheek is wel heel anders dan radio maken. Als DJ heb je interactie met de zaal. T ijdens het radio maken ontvangt je veel appjes van luisteraars.”

Het radio vak heeft hij geleerd door het te doen. Halit heeft de omroep helemaal zelf opgezet, hij is hier nu vijf jaar mee bezig. De naam Mesk fm is ook de naam van een radio zender in Zuid- Oost Turkije.

De uitzending

Mesk fm is elke zaterdagavond tussen 21.00 en 00.00 uur te horen. Ben je ook beneiuwd naar Halits programma? Je kunt Mesk fm in Epe beluisteren via 107,8fm.

Halits radio uitzending wordt gemaakt vanuit buurtgebouw Triton in Vaassen. “Triton wordt binnenkort verbouwd. Als die werkzaamheden straks klaar zijn, dan is er een mooie nieuwe ruimte om radio te maken”, vertelt hij.

Tijdens het programma zijn er verschillende blokjes muziek. Halit hierover: “We beginnen altijd met een blok popmuziek. Dat is muziek die je op de Turkse stranden hoort. Daarna volgen de Turkse smartlappen. Er is ook ruimte voor Arabische muziek.” Waar eerder koffers vol cd’s mee-gingen om de uitzending te maken, is dat nu niet meer nodig, zegt Halit. “Alle muziek is te vinden op Spotify.”

Wat is er zo leuk aan?

Halit vertelt dat de betrokkenheid van mensen bij de uitzending hem energie geeft. Hij ontvangt veel berichtjes van mensen die naar de uitzending luisteren. ‘Er luistert altijd iemand vanuit de taxi of bijvoorbeeld jongeren uit Epe. Er zijn veel vaste luisteraars. “Dit geeft mij energie.”

Vrijwilliger bij Mesk fm

Halit regelt alles voor Mesk fm helemaal zelf. Daarom is hij op zoek naar een vrijwilliger die samen met hem de omroep verder wil uitbouwen en radio wil maken. De radio-uitzending wordt in drie talen gemaakt. “Het zou fijn zijn als een vrijwilliger meerdere talen spreekt maar dit is geen vereiste” aldus Halit. “Kennis van media en techniek is erg fijn. Ook hoop ik dan samen aan de slag te om de omroep meer bekendheid geven. Bijvoorbeeld via sociale media.”

Mesk fm is op zoek naar een vrijwilliger die wil helpen om de oproep verder uit te bouwen. Is dat misschien iets voor jou? Meer informatie over deze vacatures vind je hier.