EpeVertelt! Gerie en Riet: “het is mooi om te zien hoe een kind groeit”

EpeVertelt! Is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Gerie van Egteren en Riet Rodijk. Ze vertellen over het werken met kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud bij de peuterspeelzaal. Iets waar ze beiden zeer enthousiast over zijn. Vele mooie praktijkvoorbeelden komen voorbij. ‘Het is mooi om kinderen iets te kunnen leren, ze ergens bij te helpen’.

Riet en Gerie

Gerie is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze werkt als zieke verzorgende. Tijdens dat werk komt ze veel bij mensen thuis. Riet is ook getrouwd. Ze heeft twee kinderen en is een trotse oma. Riet en Gerie zijn collega’s bij Peuterspeelzaal de Buurtkabouters, waar ze beiden al jaren actief zijn.

Dat ze dit vrijwilligerswerk met veel plezier doen, wordt al snel duidelijk. Eenmaal in gesprek over de peuterspeelzaal komen er veel verschillende verhalen naar boven. “De uitspraken van kinderen zijn zo leuk. De kinderen zijn recht voor z’n raap en onbezorgd”, vertellen ze. “Zo denken de kinderen wel eens dat wij op de peuterspeelzaal wonen.” Ook was er een peuter die het toch wel heel gek vond om juf Gerie in haar witte jas van het werk tegen te komen.

Een ochtend op de peuterspeelzaal

De ochtend op de peuterspeelzaal heeft veel structuur. Riet en Gerie doen allebei ook vaste dingen. Zo schillen ze het fruit en zetten ze drinken klaar. De vaatwasser wordt uitgepakt en er worden luiers verschoond. Maar er wordt natuurlijk ook gespeeld met de kinderen. “Bij droog weer gaan we lekker samen naar buiten”.

‘Kinderen zien groeien’

“Het is mooi om te zien hoe een kind groeit, van een verlegen jongen naar een stoere kerel”, vertellen ze. Die groei zien ze natuurlijk ook letterlijk. “Als een kind start en stopt bij de peuterspeelzaal worden er twee foto’s gemaakt. Hier zit zo’n twee jaar tussen. “Dit lijkt een korte tijd maar het is altijd een heel verschil in uiterlijk maar ook in karakter van een kind”. Het is prachtig om de ontwikkeling van een kind te zien, aldus het duo.

Beide worden ze regelmatig herkend door kinderen. “Dat is erg leuk!” Ook worden ze aangesproken door kinderen die zeggen:  ‘jij was mijn juf!’. Zo zien ze broers en zussen voorbij komen en zelfs hele generaties. Riet vertelt, “een man die ik ooit als peuter bij de peuterspeelzaal had komt nu als papa bij dezelfde peuterspeelzaal zijn kind brengen. Mooi toch?”

Wil jij ook jong blijven?

Je ziet de kinderen als vrijwilliger dus ouder worden. Maar volgens de dames houdt dit vrijwilligerswerk jezelf juist jong. Ze nodigen mensen daarom van harte uit om vooral eens te komen kijken. “Draai eens een ochtend met ons mee en ervaar zelf hoe ontzettend leuk het is!”

De kinderopvang van Koppel-Swoe is op zoek naar vrijwilligers voor de peuterspeelzalen of buitenschoolse opvang. Is dit misschien iets voor jou? Meer informatie over deze vacature vind je hier.