EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Peter de Beer. Hij is bijrijder en chauffeur op Dierenambulance OverGelder. “Dit is nuttig en uitdagend werk waar je iets van leert. Het zit vol verrassingen”, zegt Peter.
Dierenambulance OverGelder is onderdeel van de Dierenbescherming en heeft als werkgebied gemeente Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. Dierenambulance OverGelder bestaat uit drie teams: Apeldoorn, Zutphen en Deventer. “Samen zorgen deze teams ervoor dat er minstens één ambulance op de weg is. In de drukke periodes in het voorjaar en de zomer rijden we met twee ambulances”, vertelt Peter. Hij vult aan: “Je rijdt altijd met z’n tweeën op de ambulance, bijrijder en chauffeur. De chauffeur zorgt ervoor dat de ambulance veilig en snel op de plek komt waar het dier in nood is. De bijrijder houdt contact met de meldkamer en melders en vult van elke melding een formulier in. Zodra je op de locatie bent werk je als team samen.
De dierenambulance werkt voor huisdieren en wilde dieren. Voor grote dieren zoals reeën en herten wordt de boswachter ingeschakeld. Er komen meldingen binnen voor allerlei dieren. Zo divers als de dieren zijn, zo divers is ook het team. “Het is een gemêleerd gezelschap. Ik kom zelf uit de bankwereld, andere zijn mensen werkzaam in het onderwijs of hebben een logistieke functie. Dat maakt het erg leuk”.
Op de ambulance
Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst als aspirant mee. Dan rij je mee met een ervaren chauffeur en bijrijder. Je leert in de praktijk en krijgt cursussen. In het werk heb je zo’n 80 procent contact met mensen en ben je de rest van de tijd bezig met dieren. “Samen met collega’s maak je plannen. Je staat er nooit alleen voor. Naast je collega’s op de ambulance hebben we een heel netwerk om op terug te vallen. Denk daarbij aan de verschillende opvanglocaties”, zegt Peter.
De Dierenambulance werkt samen met de verschillende hulpdiensten. “Bijvoorbeeld met Rijkswaterstaat als er een zwaan op de snelweg zit. Ook werken we samen met de politie als er dieren in een woning opgehaald moeten worden. We schakelen de brandweer in, wanneer er een kat in een boom zit”.
Een dienst op de ambulance is altijd anders. In het voorjaar zijn er bijvoorbeeld veel meldingen van jonge dieren in nood. “De jongen dieren brengen we naar de gespecialiseerde opvang. Hier worden ze opgevangen tot ze weer kunnen worden uitgezet. Het is bij sommige dieren heel belangrijk dat ze weer op de vindplaats worden uitgezet. Daarom noteren we die altijd”, vertelt Peter.
Past deze dankbare klus bij jou?
Het is belangrijk om je er bewust van te zijn wat dit werk van je vraagt, vult Peter aan. “Het is niet alleen maar leuk, je krijgt ook met dode en gewonde dieren te maken.” De dierenambulance is zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. “We werken in diensten met verschillende tijden, ook in het weekend of nachtdiensten”, vertelt Peter. Je draait twee diensten per week en één keer per maand een weekend- en nachtdienst. Hierbij wisselt het per seizoen hoe druk het is. Dit is de drukke tijd. Als je dienst begint, sta je klaar en dan rijd je van melding naar melding. Maar in de winter heeft de chauffeur de bus thuis staan en haalt hij de bijrijder op als er een melding is”, zegt Peter. “We vragen best veel van onze vrijwilligers, dat beseffen we. Ga voor jezelf na of dit bij je past”, zegt Peter.
“Het werk op de dierenambulance is enorm afwisselend en leerzaam. Maar bovenal dankbare klus. Het is nuttig, geeft voldoening en draagt bij aan mens en dier. Als je iets met dieren hebt, dan zou ik zeker reageren. Het is uitdagend, je leert ervan en het zit vol verrassingen”, sluit Peter af.
Dierenambulance OverGelder is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zet jij je straks net als Peter in voor de dierenambulance? Je vindt meer informatie via EpeDoet!