Dit is de zevende bijdrage in de serie Vrijwilliger van de Maand. De Vrijwilliger van het Jaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe
Ans Visser grossiert in vrijwilligerswerk
Wanneer je in het dorp Emst de weg niet weet kan iedereen je vertellen waar Ans Visser woont. Grote kans dat men op een of andere manier met haar vrijwilligerswerk te maken hebben gehad.
“Mijn drie zussen en ik hebben het overgeërfd van mijn moeder Heintje Bijsterbosch. Ze werkte voor het Rode Kruis, was betrokken bij uitstapjes met de Henri Dunant, zat voor Nieuwe Lijn in de gemeenteraad, was actief binnen de Dialectgroep gemeente Epe, schreef verhalen enzovoort.
Ik hielp als tiener mee in dorpshuis De Hezebrink, waar mijn oom en tante het beheer deden, heb dat voortgezet bij hun opvolgers, veel avondwerk, paste op hun kinderen, hielp mijn vader in zijn aannemersbedrijf.
Van 2006-2018 was ik ouderling bij de Goede Herderkerk, coördineer de uitgifte van brieven voor kerkbalans, ben medeorganisator van de jaarlijkse Rommelmarkt.”
In die drukke dagen zorgt ze voor de inwendige mens en staat bekend als opperhoofd van de keuken.
Wat de kerk betreft: samen met haar man is ze actief in het halen en brengen van mensen die niet meer zelfstandig de kerkgang kunnen maken.
Bestuurder
Ans biedt in vele opzichten praktischer hulp, maar ze heeft ook grote bestuurlijke kwaliteiten. Zo is ze voorzitter van de gymnastiekvereniging Spoort Voor Allen, waar ze eerder al de penningen beheerde, penningmee ster/bestuurslid van Zang en Vriendschap, organiseert voor deze vereniging de jaarlijkse chrysanten- en rookworstenactie en is bijna 60 jaar bij de club betrokken. Verder medewerkster bij het Naaiproject in Heerde, waar mooi en uitwasbaar maandverband wordt gemaakt voor meisjes in Indiase sloppenwijken.
Vergeten we nog bijna het bemensen van een stembureau bij de verkiezingen en maakte ze zes jaar deel uit van de jury van de Vrijwilligersprijs. “Mooi om te doen, maar moeilijk om te kiezen”, steekt ze de huidige juryleden een hart onder de riem.
Mantelzorg
In de nominatie staat dat ze zich haar hele leven belangeloos inzet voor de medemens. Samen met haar man zet ze zich al 20 jaar in voor een 95-jarige inwoonster van Epe. “Het begon met het boodschappen doen, nu gaan we er drie keer per week naartoe voor de huishoudelijke verzorging, maaltijden, de contacten met de thuiszorg enzovoort. Ze verrichtte jarenlang mantelzorg voor haar ouders. Als haar jongste zus binnen komt steekt die voor Ans beide duimen op. De vier zussen hebben een innige band. Grappig is dat een fraaie foto van het viertal van verjaardag tot verjaardag om beurten bij één van haar in de kamer een ereplaats heeft.
Ans is volgens haar omgeving heel speciaal. Dat bewees ze recent door als eerste vrouw in Emst schutterskoningin te worden op het Oranjefeest.
In november schiet ze met de andere schutterskoningen uit de dorpen in Epe om de gemeentelijke titel.
We hebben het nog niet gehad over de huishoudelijke hulp die ze bij anderen doet, maar Ans vindt dat het tijd is voor de koffie….
Foto en tekst: Dick van der Veen