EpeVertelt! Anna: ‘Wil jij een nieuwe uitdaging? Scouting ervaring is niet nodig’

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Anna Verveer, ze geeft alweer zes jaar leiding bij scouting Buys Ballot.

Anna raakt via har vriend betrokken bij de scouting. Werken met kinderen is voor Anna niet nieuw. Ze is leerkracht in het basisonderwijs. Bij de scouting ging ze eerst mee op een familie-kamp. Vervolgens draaide ze een keer mee als leiding. Dat vond ze erg leuk. Zo rolde ze erin. Zonder scouting-ervaring startte Anna als beverleiding. Daar vallen jongens en meisjes tussen de vijf en zeven jaar onder. “De leeftijd van de kinderen is erg leuk. Ik studeerde toen-der-tijd voor onderwijsassistent. Dat sloot mooi aan”, vertelt Anna. In de opkomsten op zaterdagmiddag, doet ze eerst veel gericht op sport en spel. Anna vertelt: “De opbouw van zo’n middag leer je heel snel. Mensen willen je helpen en ik werd goed begeleid en geholpen door de groepsbegeleiders en medeleiding.” Scouting ervaring is dus niet nodig om als leiding te starten, vindt ze.

‘Je voelt je welkom’

“De groep is onderling heel hecht, iedereen kent elkaar. Je ziet dat iedereen een andere achtergrond en ervaring heeft en we helpen elkaar. Aan het begin is alles nieuw maar je voelt je welkom”, aldus Anna. Per leeftijdsgroep is er een leidingteam. Een jaar lang ben je samen verantwoordelijk voor de opkomsten en ga je op kamp met deze groep. Wie het programma maakt, wisselt per keer. Anna vertelt: “We zijn elke zaterdag rond half twee hier en bereiden dan samen de laatste dingen voor. Tijdens de opkomst doen we verschillende activiteiten. Laatst hebben we herfststukjes gemaakt, we doen actieve spellen en vanmiddag gaan we pionieren.” Dat is met palen en touw een bouwwerk maken.

In zo’n team heb je onderling ook verschillende taken. Denk aan oudercontact, teamleider, foerage of penningmeester. “Hier leer je veel van en dit is een mooie verantwoordelijkheid”, zegt Anna. De jeugdleden hebben ook verschillende rollen. Zo worden kinderen in kleine groepjes verdeeld waarbij sommige verantwoordelijk zijn voor die groep. “Zo leren de kinderen verantwoordelijkheid. Het is mooi om te zien hoe de kinderen groeien”, vult Anna aan.

‘Je ontmoet nieuwe mensen, leert veel en het vergroot je zelfvertrouwen’

“Na de middag drinken we gezellig wat samen bij de scouting. Het is heel fijn, je hoort er echt bij. Je krijgt nieuwe contacten en leert mensen kennen. Daarnaast leer je veel en vergroot je jouw zelfvertrouwen. Vanuit scouting krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen”, zegt Anna. Zo heeft ze verschillende trainingen gevolgd via scouting. Het kampevent of bijvoorbeeld de gilwell-training waar het draait om je persoonlijke ontwikkeling. Scouting geeft ook kans om in het land en zelfs de wereld contacten te leggen via grote kampen.

Naast het leiding geven aan de jeugdleden kan je als leiding bij een stam (een groep volwassen leden die samen opkomsten draaien) aansluiten. Anna vertelt: “Dat is altijd heel gezellig. We hebben een gevarieerd programma. We hebben bijvoorbeeld bier gebrouwen, samen stop motion filmpjes gemaakt en raketten gebouwd.” Naast de opkomsten gaat deze groep samen op kamp. “Eigenlijk doe je via de scouting opeens heel veel leuke activiteiten”, zegt Anna.

Wil jij een nieuwe uitdaging?

Tegen mensen die misschien als leiding willen starten, wil Anna tot slot nog wel wat zeggen: “In het begin is het misschien spannend maar je wordt snel opgenomen in de groep. Kom eens kijken om te zien of het wat voor je is. Iedereen staat open voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Het is ontzettend leuk en gezellig. Dus wil je wel een nieuwe uitdaging? Kom er dan zeker bij.” Anna is nu zes jaar leiding en het voelt alsof ze altijd bij de scouting betrokken is geweest.

Wil jij leiding worden bij scouting? Scouting Buys Ballot is op zoek naar nieuwe leiding leden. Je vindt meer informatie via www.epedoet.nl/vacatures