Joop de Lange genomineerd

Dit is de achtste en laatste bijdrage in de serie Vrijwilliger van de Maand. De Vrijwilliger van het Jaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe.

Joop in vuur en vlam voor Epe On Ice

“Waarom ik? We doen het samen.” Er is nogal wat overredingskracht voor nodig om Joop de Lange te ‘strikken’ voor een interview in het kader van de serie Vrijwilliger van de Maand. Maar zijn omgeving bij Epe On Ice laat hem geen keus.

“Hij is vanaf half november elke zaterdag in het dorp om schaatspassen aan de man te brengen en daarna een week voor het evenement dagelijks betrokken bij de opbouw van de schaatsbaan.  Tijdens Epe On Ice,  dat drie en een halve week duurt, is hij elke dag aanwezig bij alle activiteiten en is hij eveneens  van de partij bij het afbouwen en opruimen”, staat in de nominatie die ons werd aangereikt.

Maar Joop houdt het er op dat niemand alleen een kar kan trekken en wil het liefst alle circa honderd medewerkers in het zonnetje zetten. Bij alle zestien edities van Epe On Ice, dat Epe op de kaart zet, was hij betrokken. “Ik werd op de eerste avond gebeld om een gat in de organisatie te vullen, vond het zo leuk dat ik nooit meer ben weggeweest.” Sterker nog: met zijn grote betrokkenheid en specialiteiten belandde hij ook gelijk in het bestuur.

Motivatie

Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Het kunnen laten kennis maken met het schaatsen door de jeugd. Basisscholen mogen gratis deelnemen. Ik zit ook in het bestuur van schaatsvereniging De Klaarbeek, maar ik hoef niemand uit te leggen dat het aantal jaren met natuurijs dun gezaaid is. Dan is dit een ideaal alternatief. Van al die lachebekjes die ik zie kan ik enorm genieten.”

Hij wil wel kwijt dat het een gigantische organisatie is. “Er moet 80.000 euro op tafel komen om het allemaal voor elkaar te krijgen. We moeten het klaren met allemaal vrijwilligers. De eerste jaren hebben we een baan gehuurd. Het bleek al gauw dat het beter was om er zelf één te kopen. Dankzij fenomenale sponsors/ondernemers is dat gelukt. Sponsoring dekt de helft van de kosten; de rest moet komen uit verkoop van schaatspassen, koek en zopie en de curling wedstrijden waaraan 72 teams deelnemen. Van die schaatspassen zijn er  inmiddels tegen de 400 aan de man gebracht. Passen waarmee je de totale 3,5 week van Epe On Ice mag profiteren.

Inmiddels zit er sleet op de 250 paar (oranje) schaatsen die we in eigendom hebben voor verhuur. Steeds minder mensen kopen schaatsen. Vervanging ervan vergt een investering van 10.000 euro.”

En verder

Joop, wiens wieg in Boskoop stond, waar hij op één van de vele slootjes daar het schaatsen leerde, kwam door zijn beroep – assuradeur- naar de Veluwe. Hij bracht het tot directeur Midden Nederland en opende op enig moment een eigen kantoor. Daarvoor volgde hij eerst zijn vader op als melkboer en was hij actief in de antiek. Velen in Epe zullen bij het horen van zijn naam ook denken aan de klusjes die hij links en rechts belangeloos uitvoert bij mensen die daar niet toe in staat zijn.

De Lange geeft voorlichting over Epe On Ice op De Noordgouw in Heerde en de RSG in Epe. Met resultaat, want twintig leerlingen lopen stage.

“Ik heb slechts één zorg. Dat is de dreiging om onze locatie in het Loeffpark veilig te stellen. Er is geen alternatief Er is stijgende belangstelling voor dit evenemententerrein.”

Heel Epe schrok op in januari van dit jaar toen Joop van de trap viel en er niet best aan toe was. “Een buurman heeft me gered en ik ben iedereen die me toen heeft geholpen erg dankbaar. Het was een hele toestand met ziekenwagens en een traumahelikopter. Ik ben er door gekomen en je zit nu tegenover een gelukkig mens”

Je zult het dus nu wat kalmer aan gaan doen?

(lachend) “Dat advies krijg ik van alle kanten. Maar ik beleef zoveel plezier aan dit evenement dat ik er geen afstand van kan nemen.”

Dus blijft hij zijn rol spelen in een organisatie die maandelijks bijeen komt en waarin tegen de 100 vrijwilligers heel veel energie steken.

Foto en tekst: Dick van der Veen