EpeVertelt! KEKhuis

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Nettie Aslander en Ria Brands, twee bestuursleden van Stichting Kunsthuis KEK in Epe. Ze dragen zorg voor de bestuurlijke kant maar staan ook volop in de uitvoeringsstand. Zo hebben ze onder meer contact met kunstenaars en regelen ze exposities en andere praktische zaken. Dat ze hier beiden veel plezier aan beleven, blijkt duidelijk uit het enthousiasme waarmee ze hierover vertellen.

KEKhuis

KEK staat voor Kollektief Eper Kunstenaars. Het creatieve collectief is al 40 jaar actief in Epe. “Naast het bestuur is er een groep van 30 tot 35 kunstenaars bij ons aangesloten. Samen bedenken we welke activiteiten er in  het KEKhuis georganiseerd worden. Dit kan van alles zijn maar altijd staat de beeldende kunst centraal. Een tekencursus, jeugdtoneel, een tentoonstelling of een lezing. Kunstenaars komen met ideeën en deze gaan we samen uitdenken en realiseren”, vertelt Nettie.

In KEKhuis gebeurt van alles. Er zijn maandelijks wisselende exposities. Er is een standaard dagverhuur voor creatieve dagbesteding en het pand wordt eveneens verhuurd aan maatschappelijke organisaties en kunstenaars om te werken en overleggen. Als er een tentoonstelling is, is het KEKhuis op vrijdag, zaterdag en zondag geopend.

Bij elke tentoonstelling blijven de tafels in het midden van de ruimte staan. “Dit maakt het bezoeken van de tentoonstelling eveneens tot een ontspannen moment. Mensen kunnen op deze manier laagdrempelig met elkaar en met de kunstenaar in gesprek. We willen verbinding creëren”, aldus Nettie.

Onder andere voorzitter gezocht

Het bestuur bestaat nu uit vier bestuursleden. Het viertal zoekt naarstig naar aanvulling, waaronder een voorzitter. Ria en Nettie: “We zoeken uitvoerende bestuurders, mensen met liefde voor kunst. We zoeken geen standaard voorzitter, we kunnen zelf ook prima een overleg voorzitten. Het is meer dan dat. Het moet iemand zijn die overzicht en inzicht heeft en echt betrokken is bij het KEKhuis. Iemand die enthousiast is en mensen kan meenemen.”

Het bestuur vergadert zo’n vijf keer per jaar. De vergaderingen laten de breedheid van dit vrijwilligerswerk ook zien. Ze zijn enerzijds gericht op de bestuurlijke kant en anderzijds ook praktisch. “Er wordt gekeken naar nieuwe statuten en verzekeringen. Verder zorgen we dat alles financieel goed op orde is. Daarnaast kijken we samen naar nieuwe exposities en hoe we dit moeten aanpakken. Ook komen er praktische klussen in het pand op ons pad. Zoals nieuwe gordijnen”, vertelt Ria.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk nou zo leuk?

Wat maakt het werken voor Stichting Kunsthuis KEK nou zo leuk? Nettie heeft daar wel een antwoord op: “Het sluit aan bij mijn liefde voor kunst en kunstenaars. Daarbij kan ik hier mijn organisatietalent in kwijt. Ik mag dingen regelen en houd overzicht. Ik wil graag dat het KEKhuis bekend is bij een brede groep mensen. Ik ben net een marktkoopvrouw.”

Ria vult haar aan: “Ik ben gek op tekenen en schilderen, dit is mijn brug naar kunst. Het is heel divers en ik neem kunst tot me. Mensen zijn mijn drive. Ik kan hier iets doen, netwerken en connecties maken. Ik sta voor het KEKhuis.”

Is dit iets voor jou?

Stichting Kunsthuis KEK zoekt een bestuurslid. Meer informatie over deze vacature vind je via www.epedoet.nl/vacatures. Misschien past dit niet bij jou maar zou je wel je handen uit de mouwen willen steken in en rondom het pand? Dan ben je als vrijwilliger ook van harte welkom. Ria en Nettie gaan graag met je in gesprek.