Hanneke Ravenek genomineerd

Dit is de zesde bijdrage in de serie Vrijwilliger van de Maand. De Vrijwilliger van het Jaar wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe.

Hanneke spin in het web bij organisatie bloemschikken

Als mensen constateren dat de tuinen er in Epe mooi bijliggen dan straalt een deel van dat compliment af op Hanneke Ravenek. Toen ze na een lange, actieve carrière de tijd ervoor kreeg greep ze de kans om haar passie voor bloemen, planten en de natuur in de praktijk te brengen met beide handen aan. Met als gevolg een hele reeks activiteiten vanaf 2010.

Hanneke daarover: “Toen we vanuit het westen in Epe neerstreken kozen mijn man en ik ervoor om ons buiten datgene wat we arbeidzaam had gedaan verdienstelijk te maken voor de gemeenschap. Voor hem werd dat het kerkenwerk. Ik ging met mijn buurvrouw samen naar een cursus bloemschikken van Groei en Bloei Ik had daarvoor geen tijd om zelf de tuin te doen: na de verhuizing naar de Grensweg op het snijvlak van Epe en Emst, kon ik de schade inhalen.

 Ik werd al gauw gevraagd of ik goed met de computer om kon gaan. Het maken van lijsten met relevante gegevens was nog handwerk. Dat was voor mij gesneden koek: de administratie in Excel werd als een uitkomst ervaren. In die periode paste ik nog enkele dagen per week op mijn kleinzoon en kon een verzoek om meer voor de vereniging te doen niet direct inwilligen. “

Cursussen

Toen dat later wel kon nam ze de organisatie van bloemschikcursussen en workshops op zich. Ook bloemschikken op locatie met een excursie erbij of met kinderen bloemstukjes maken, zo krijgen we te horen van de mensen die haar nomineerden. Hanneke: “De corona speelde ons parten. Je kon alleen thuis wat doen. Nu hebben we weer twee cursussen en het aantal deelnemers neemt toe. Cursussen op maandagavond en op donderdagmorgen. Die vinden plaats in het gebouw van De Goudvink, maar na het opheffen van deze vereniging moet een nieuwe locatie worden gevonden.“

Inmiddels was het werkgebied van de afdeling uitgebreid met de gemeente Oldebroek  en vinden ook daar cursussen plaats. Vanuit Kampen is er eveneens instroom. Hanneke maakte vijf jaar deel uit van het bestuur van Groei en Bloei, een functie die ze dit jaar heeft neergelegd. Ze hecht er aan om toe te voegen dat het organiseren van cursussen teamwerk is. Maar bij Groei en Bloei noemen ze haar met nadruk de spin  n het web.

Nog meer

Vanuit Groei en Bloei ontstond een Tuinclub waarvoor ze het aanspreekpunt is.  “We bezoeken tuinen, ik verstuur de uitnodigingen, maak een programma en verzorg verslagen met illustraties.”

Via haar man en zijn werk voor de Grote Kerk kwam ze in aanraking met liturgisch bloemschikken. “Dat doen we met een groep van zeven mensen. Bloemstukken, aangepast aan der liturgie. Speciale bloemstukken in de sfeer van Pasen en Kerst. We hebben ingespeeld op het slavernijverleden, waarover ik veel boekjes had gelezen. Versiering met de kleuren van de Surinaamse vlag, drie bloemstukken op standaard, aangepaste kleding en tropisch fruit bij de uitbeelding.”

In de nominatie wordt benadrukt dat Hanneke een bevlogen vrijwilligster is actief en creatief die, als er een beroep op haar wordt gedaan, graag helpt en door haar ervaring in het maatschappelijk werk oplossingen vindt voor problemen. Eerder op Goeree leverde ze daarvan het bewijs door de maaltijdvoorziening op te zetten in een bejaardenhuis. Toen haar dochter naar de basisschool ging, boog ze zich in Gouda onder meer over het opnamebeleid.

Nu in Epe kan ze zich helemaal uitleven in datgene wat haar hele werkzame leven na aan het hart ligt. Bij Groei en Bloei zeggen ze blij te zijn met een topper.

Foto en tekst: Dick van der Veen