EpeVertelt! Thea en Erna: “dankbaar werk met volop afwisseling”

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Erna van Roekel en Thea Albers. Zij vertellen over het mooie en afwisselende werk dat zij doen als coördinatoren bij hospice Casa Vera in Epe.

Hospice Casa Vera is begonnen als hospice met één bed, daarna was er een uitbreiding naar drie bedden op de locatie in Oene. Sinds 2020 is het hospice in Epe gevestigd.

Na een rondleiding op deze prachtige locatie gaan we in gesprek. Een groep van ruim zestig betrokken vrijwilligers houdt het hospice draaiende. Hospice Casa Vera behoort hiermee tot de twee laatste hospices in Nederland die volledig op vrijwilligers draaien. Iedereen heeft een andere rol en is zo een unieke schakel in het systeem. Denk aan de verzorging van de gasten, tuin ouderhoud of bijvoorbeeld de functie coördinator. “We doen het echt samen met elkaar en samen met huisarts en thuiszorg.”

Coördinator

Er is op dit moment een groep van vijf coördinatoren actief bij het hospice. Ze willen er graag een zesde coördinator bij. “Als coördinator heb je met veel verschillende mensen contact. Contact met de gasten, de betrokken familie, met de vrijwilligers en bijvoorbeeld met de huisarts. Een dag als coördinator in het hospice is heel afwisselend. ‘Elke dag, elke week is anders”, aldus Erna en Thea.

Als coördinator heb je wisselend een week dienst waarbij je vierentwintig uur per dag telefonisch bereikbaar bent, zo vervolgt het duo. “In die week ga je dagelijks even langs in de hospice om te kijken hoe alles loopt.” Er worden ook veel praktische zaken geregeld door de coördinatoren. Denk aan boodschappen doen, toezicht op het rooster of naamkaartjes maken, overleggen of de basis training voor nieuwe vrijwilligers organiseren. “Daarnaast ben je als coördinator betrokken bij de opname van nieuwe gasten en doe je uitgeleide wanneer een gast is komen te overlijden.” Alle taken worden onderling verdeeld.

Tijdens dit gesprek gaat de telefoon. Het is een huisarts die informeert of er plek is in het hospice. Het wordt hierbij al snel duidelijk hoe hecht het team is. “Onderling kunnen we echt op elkaar kunnen bouwen. Het werk kost natuurlijk energie maar geeft veel meer energie.”

Wat is er zo fijn aan dit vrijwilligerswerk?

Wat er zo fijn is aan deze vorm van vrijwilligerswerk? Erna vervolgt:, “Je mag iets betekenen voor een ander en kan zelf je talenten inzetten. Je mag een ander wat geven en dan kun je ook ontvangen. Zo ontvangen we veel dankbaarheid van de gast en nabestaanden.” Thea vult aan, “Het werk is hier heel afwisselend. Je weet nooit wat je kan verwachten. Je hebt contact met veel verschillende mensen. “ Beiden zijn trots dat ze met elkaar dit huis kunnen draaien. “Eigenlijk is dit een groot huishouden, dat we met alle vrijwilligers draaiende houden.”

Er worden veel leuke dingen georganiseerd voor de vrijwilligers van het hospice. Zo is e rwel eens een borrel of vindt er een kerstviering plaats. Daarnaast worden er thema avonden georganiseerd. “Dat is ook een moment waarop er onderling contact is en er gesproken kan worden over wat mensen hebben meegemaakt. Ook worden er diverse interessante onderwerpen behandeld.

Ook iets voor jou?

Het blijkt uit alles: Thea en Erna vertellen vol passie en bevlogenheid over hun werk bij hospice Casa Vera. “Dit is dankbaar werk met volop afwisseling. Een bijzondere taak waarbij je iemand in de laatste periode van zijn of haar leven kunt bijstaan.”

Hospice Casa Vera in Epe is op zoek naar een nieuwe coördinator. Is dit misschien iets voor jou? Meer informatie over deze vacature vind je via EpeDoet!