Waarderende gespreksvoering

Inhoud workshop

Heel veel vrijwilligers doen hun werk ten dienste van ‘de ander’. Zij zijn actief als maatje, luisterend oor, helpen bij het invullen van formulieren of zorgen voor sociaal vervoer voor mensen die minder mobiel zijn. En bij al deze praktische en sociale hulp is het heel belangrijk dat er een goede ‘klik’ is, dat het contact plezierig en hopelijk betekenisvol is.

Om een goed en betekenisvol contact op gang te helpen en op een verdiepende manier met mensen in gesprek te gaan helpt het om te werken met waarderende gespreksvoering. Met behulp van een waarderende aanpak ontstaat er eerder vertrouwen en verbinding tussen jou en je gesprekspartner. Hiermee kun je van een gesprek een betekenisvolle ontmoeting maken.

In deze workshop kijken we naar de ‘techniek’ van waarderende gespreksvoering en gaan we vooral met elkaar oefenen. Je leert hoe waarderende vragen eruitzien en hoe je mensen kunt verleiden om meer over hun leven te vertellen. Daarnaast bespreken we de vraag hoe dit kan werken in je eigen vrijwilligerswerk. Met waarderende gespreksvoering maak je makkelijker verbinding en help je mensen met zingeving en nadenken over hun eigen positieve gezondheid.

Het programma ziet er als volgt uit:

– Opening en programma
– Waarderende voorstelronde
– Minicollege waarderende gespreksvoering
– Oefenen met elkaar
– Hoe kan dit werken in jullie vrijwilligerswerk?
– Evaluatie en afsluiting

Wat leer je tijdens deze workshop?

Je leert hoe waarderende vragen eruitzien en hoe je mensen kunt verleiden om meer over hun leven te vertellen. Daarnaast bespreken we de vraag hoe dit kan werken in je eigen vrijwilligerswerk. Met waarderende gespreksvoering maak je makkelijker verbinding en help je mensen met zingeving en nadenken over hun eigen positieve gezondheid.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor vrijwilligers die hun werk doen ten dienste van andere mensen, bijvoorbeeld als koffiehulp, in een wijkcentrum, als diaken, als maatje. Kortom: voor alle vrijwilligers die er zijn voor anderen en waarbij het draait om goed contact.

Door wie?

David Wijnperle is een ervaren trainer/adviseur voor vrijwilligersorganisaties vanuit zijn bedrijf Doeldenker. Hij is onder andere werkzaam voor het programma Samen Ouder Worden (ook actief in Hattem), voor patiëntenorganisaties, bibliotheken, welzijnsorganisaties, kerken en vrijwilligersorganisaties zoals Humanitas, Scouting, Rode Kruis en Present. Hij heeft veel ervaring in waarderende gespreksvoering.

maandag 11 december 2023 19:00 - 21:30

De Marke, Daendelsweg 2, Hattem

Stap 1 van 3