Kom creatief denken en doorbreek je vaste denkpatronen

Inhoud workshop

Creatief denken gaat over het doorbreken van vaste denkpatronen. Als je altijd in hetzelfde cirkeltje blijft denken, dan krijg je ook altijd dezelfde oplossing. Met creatief denken word je gestimuleerd om anders te denken, out-of-the-box te denken. Hierdoor worden er niet alleen nieuwe ideeën verzonnen, maar ook stimuleert het alle partijen om anders naar de situatie te kijken.

Tijdens deze workshop creatief denken ga je aan de hand van verschillende tools ervaren hoe je andere ideeën en oplossingen kan bedenken voor een vraagstuk. Dit doen we aan de hand van een actueel vraagstuk waar veel vrijwilligers tegenaan lopen.

Iedere workshop creatief denken begint met een duidelijke vraagstelling. Wat is de kern van je probleem? Vaak is er hulp nodig bij het formuleren van de juiste vraag. Goeie creatief denkvragen beginnen met: Hoe kunnen we …?

Voorbeeld

Hoe kunnen we de parkeergarages in de stad in de avonduren beter benutten?

Met de methode ‘different eye’ zijn we deze vraag op een andere manier gaan benaderen. Hoe zou bijvoorbeeld de kaasboer dit probleem oplossen? Of een muzikant?

Twee oplossingen die zijn verzonnen:

  1. Een pop-up markt 1 keer in de week in de avonduren.
  2. De garages in de avonduren openstellen voor forenzen. Overdag zijn zij naar hun werk en in de avonduren hebben ze dure parkeerplaatsen met een vergunning in het centrum. Het is voordeliger voor de forenzen en de druk op de vergunninghoudersplaatsen kan tegelijkertijd afnemen. Een win-win situatie.

Waarom creatief denken?

Wij staan als maatschappij voor complexe vraagstukken. Hiervoor zijn nieuwe ideeën en richtingen nodig. In het bedrijfsleven is innovatie cruciaal om te overleven. Uit onderzoek blijkt dat managers creativiteit zien als een van de belangrijkste vaardigheden voor nu en in de toekomst. In het onderwijs wordt het belang van creativiteit ook steeds meer erkend. We leven in een tijd waarin veel mogelijk is. Maar om de mogelijkheden die er liggen optimaal te benutten, hebben we creativiteit nodig. Ook als vrijwilliger heb je vaak te maken met complexe vraagstukken. Creatief denken kan je helpen om anders naar het vraagstuk te laten kijken en je blik te vernieuwen. Hierdoor kan je oplossingen bedenken die je eerder niet zo snel zou hebben bedacht.

Hoe staat het met jouw creatieve denkvermogen? Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen creatief kan denken.

Wat leer je?

Na de workshop ga je als vrijwilliger met een hoofd vol originele ideeën naar huis. Je hebt methodieken geleerd waarmee je oplossingen kan verzinnen voor een nieuw project/dienst en of activiteit.

Voor wie?

Deze workshop is voor iedereen. Je hoeft niet een creatief persoon te zijn, iedereen kan namelijk creatief denken.

Door wie?

Yvonne Ebbers en Mignon Copray zijn beiden werkzaam bij de leefbaarheidsalliantie Gelderland. Zij geven al jaren samen trainingen in creatief denken en doen dit nog steeds met veel plezier. Vanuit de leefbaarheidsalliantie helpen zij inwoners en initiatieven graag om anders te kijken naar hun probleem of vraag.

woensdag 1 november 2023 19:30 - 21:30

Bloemfontein, Wetstraat 12 te Vaassen

Stap 1 van 3